Petre Daea, întâlnire cu ministrul Agriculturii din Ucraina. S-a convenit realizarea unor informări săptămânale despre cantităţile de cereale care tranzitează România

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, s-a întâlnit, miercuri, la Bucureşti, cu omologul ucrainean, Mikola Solski, şi au discutat din nou despre tranzitul de produse ucrainene către state terţe. S-a convenit realizarea unor informări săptămânale despre cantităţile transmise, astfel încât România să dispună de date exacte.

03 mai 2023, 20:18
Petre Daea, întâlnire cu ministrul Agriculturii din Ucraina. S-a convenit realizarea unor informări săptămânale despre cantităţile de cereale care tranzitează România

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) nu va permite importurile în România de cereale, precum grâu, porumb, floarea-soarelui şi rapiţă originare din Ucraina, până la data de 5 iunie 2023, a anunțat instituția.

„Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) aplică noile prevederi ale Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2023/903 al Comisiei, din 2 mai 2023, de introducere a unor măsuri preventive privind anumite produse originare din Ucraina, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Astfel, ANSVSA nu va permite importurile în România de grâu, porumb, floarea-soarelui şi rapiţă originare din Ucraina, de la data de intrării în vigoare a Regulamentului mai sus menţionat, până la data de 5 iunie 2023. Aceste măsuri vizează doar contractele semnate după data de intrarea în vigoare a noilor prevederi şi se aplică până la data de 5 iunie 2023”, precizează ANSVSA.

Citește și: Ciucă, întrebat despre o sistare a importului de cereale: Astfel de măsuri nu fac altceva decât să îngreuneze situaţia. Ce spune despre sprijinul pentru Daea

În contextul scandalului privind cerealele din Ucraina care ajung în România, ministrul Agriculturii, Petre Daea a avut, miercuri, o nouă întrevedere de lucru cu omologul său ucrainean, Mikola Solski. Cei doi au convenit realizarea unor informări săptămânale despre cantităţile transmise, astfel încât România să dispună de date complete și exacte, a transmis Ministerul Agriculturii, într-un comunicat de presă.

”Ministrul Petre Daea l-a informat pe Mikola Solski asupra prevederilor deciziei Comisiei Europene din data de 2 mai 2023 prin care se instituie măsuri preventive excepţionale şi temporare cu privire la importurile unui număr limitat de produse din Ucraina. Măsurile vizează grâul, porumbul, rapiţa şi seminţele de floarea soarelui, originare din Ucraina”, a mai transmis instituţia.

Citește și: VIDEO: Ministrul Petre Daea: „România a rămas singura intrare de import pentru cereale din Ucraina / Ne așteptăm la o situație mai dificilă pentru țară”

Potrivit documentului citat, ”Autoritatea Vamală Română autorizează în prezent doar procedurile vamale de tranzit pentru produsele menţionate către un alt stat membru în afara celor cinci sau către ţări sau teritorii terţe”.

”Noile reglementări se aplică în toate statele membre până la data de 5 iunie 2023. La rândul său, ANSVSA va continua acţiunile de verificare şi, împreună cu celelalte instituţii responsabile, va colabora pentru identificarea de noi măsuri menite să eficientizeze transportul de mărfuri”, se mai arată în comunicat.

Instituţia anunţă că, în conformitate cu recomandările Comisiei Europene privind sprijinirea rutelor de transport pentru Ucraina, ANSVSA a înfiinţat noi puncte de intrare în judeţele de la graniţa cu Ucraina şi Republica Moldova, în vederea eficientizării actului de control oficial raportat la numărul de transporturi de cereale.

Comisia Europeană a adoptat marţi măsuri preventive excepţionale şi temporare privind importurile unui număr limitat de produse din Ucraina, sub garanţia excepţională a Regulamentului privind măsurile comerciale autonome, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.

Aceste măsuri sunt necesare având în vedere circumstanţele excepţionale ale blocajelor logistice grave cu care se confruntă cinci state membre ale Uniunii Europene, preciza forul european. Măsurile vizează patru produse agricole – grâu, porumb, rapiţă şi seminţe de floarea soarelui – originare din Ucraina. Măsurile adoptate urmăresc atenuarea blocajelor logistice care implică aceste produse în Bulgaria, Ungaria, Polonia, România şi Slovacia. Măsurile vor intra în vigoare în 2 mai şi se vor aplica până la 5 iunie 2023.