Petre Daea pune tunurile pe marile lanțuri străine de magazine: „Sunt niște condiții impuse!” / Cum explică insectele din meniurile românilor (VIDEO EXCLUSIV)

Petre Daea, ministrul PSD al Agriculturii, dă de pământ cu marile lanțuri de magazine din țara noastră, marea majoritate străine, din Germania, Franța și Olanda. Oficialul MADR a cerut vineri, 16 decembrie, în direct la România TV, ca multinaținalele cu sediile centrale în vestul Europei să permită accesul produselor românești pe rafturi și galantare. De asemenea, Petre Daea a vorbit și despre insectele din meniurile românilor: „Nu am ajuns la mila Europei!".

16 dec. 2022, 14:58
Petre Daea pune tunurile pe marile lanțuri străine de magazine: „Sunt niște condiții impuse!” / Cum explică insectele din meniurile românilor (VIDEO EXCLUSIV)

„Nea Petrică” a sărit în apărarea producătorilor români. Ministrul Agriculturii a recunoscut că înainte de Crăciun, hypermarketurile au puține alimente pe piață, comparativ cu anii precedenți. De asemenea, el a menționat că în special, există penurie de produse românești în magazine.

Pentru a combate distrugerea fermierilor români, Petre Daea a amintit de Casa de Comerț Unirea, un proiect lansat de acesta, în colaborare cu economistul Mircea Coșea.

„Interpretez în intervalul aceasta al înțelegerii că este un moment în care ar trebui în mod normal să fie plin de produse agroalimentare, există această preocupare din partea producătorilor să-și scoată produsele pe care le-au obținut cu greu, pentru a obține și ei o brumă de venit.

Sunt condițiile impuse de cei care se ocupă de acest comerț, care depun reguli privind constanța unor cantități și moduri de prezentare. Sunt și consumatorii, doresc să fie o susținere continuă pentru anumite produse. Lucrul acesta se face, dar din nefericire, nu în toate lanțurile de magazine din Romania (…)

Facem acest lucru (n.r. – sprijinul fermierilor) prin Casa de Comerț, am pus-o în mișcare, am informat și opinia publică, am reușit să luăm produse de la micii fermieri, această societate comercială care se va dezvolta în continuare, știindu-se că doi ani de zile i s a oprit activitatea. Iată de ce e nevoie de această verigă! E un instrument atât de necesar pe piață, activitatea sa a fost întreruptă. Am pus în mișcare această Casă de Comerț, luăm produsele de la fermieri, pentru le duce la vânzare”, a declarat Petre Daea, pentru România TV.

 

Petre Daea nu este de acord ca insectele să fie introduse în meniurile românilor

 

De asemenea, ministrul Petre Daea a comentat și pe marginea scandalului provocat de pachetele suspecte pline de insecte, care au ajuns pe mesele românilor. În opinia oficialului MADR, acest lucru este incalificabil.

„Nu am ajuns la mila Europei, România are posibilitatea să facă ce trebuie. Sigur, există un sprijin la nivelul UE pe care trebuie să-l folosim. Acum nu am ajuns milogi. E o greșeală pur și simplu, autoritățile au intervenit imediat. Cel care a pus în mișcare aceste pachete și-a recunoscut greșeala. Bine că s-a intervenit, autoritățile au intevenit rapid, bine ca e așa, au fost scoase din circulație acele pachete. A fost o greșeală.

Iată că și această omenie a noastră ne pune în legătură rapid, ca să scoatem când e cazul un produs care nu e conform, care nu trebuie pus pe piață. Dacă s-a greșit, nu trebuie decât să facem un exemplu care demonstrează că suntem interesați să fie cât mai bine, autoritățile au intervenit rapid și să tragem învățămintele necesare. Să nu ne punem cenușă în cap, să ne considerăm victime!”, a transmis oficialul de la MADR, la RTV.