Petre Daea reia bătălia cu cormoranii: „Mănâncă mai mult peşte decât românii”

Cormoranii mănâncă mai mult peşte decât românii, efectivul de păsări a crescut foarte mult, iar acum ne aflăm în situaţia de a interveni, a declarat, duminică, ministrul interimar al Agriculturii, Petre Daea, într-o intervenţie telefonică la Digi24.

RomaniaTV.net
03 nov. 2019, 13:52
Petre Daea reia bătălia cu cormoranii: „Mănâncă mai mult peşte decât românii”

„Cormoranii mănâncă mai mult peşte decât românii. Peste 20.000 – 30.000 tone în funcţie de efectiv. Efectivul de păsări a crescut foarte mult, iar acum ne aflăm în situaţia de a interveni. Soluţia este reducerea efectivelor de păsări în aşa fel încât echilibrul să fie respectat. Este păcat să lăsăm la voia întâmplării această situaţie, iar piscicultorii să înregistreze pagube care îi conduc la falimente cu implicaţii şi economice şi sociale”, a subliniat Daea, citat de Agerpres.

Purtătorul de cuvânt al Societăţii Ornitologice din România, Ovidiu Bufnilă, a arătat că România se confruntă cu o situaţie gravă pentru că piscicultorii au o problemă cu păsările ihtiofage, însă a subliniat, în context, că vânătoarea nu este o soluţie arătând că există şi metode non-violente pentru combaterea păsărilor ihtiofage.

„Cel mai bine este să se discute între ornitologi şi piscicultori. Conform tuturor studiilor care s-au făcut în Europa şi nu numai vânătoarea nu este o soluţie. De fiecare dată când aceste păsări, cormoranii mari, sunt împuşcate, nu se vede acest lucru decât pe termen foarte, foarte scurt în producţia de peşte de la o pescărie din România. Asta înseamnă că vânătoarea nu este o soluţie dar sunt altele care nici măcar nu sunt cu violenţă. Este de ajuns, de cele mai multe ori, să fie speriată o colonie cu ajutorul artificiilor, metodă care s-a folosit cu succes în Israel”, a subliniat Bufnilă, tot la Digi24.

Pe de altă parte, cifrele referitoare la efectivul de cormorani diferă semnificativ în funcţie de cine le prezintă. În timp ce Bufnilă a citat evidenţe ale Guvernului care arată că sunt aproximativ 60.000 de cormorani, Daea a arătat că o cifră relativă ar fi undeva la peste 100.000 de păsări.