Petre Daea sfidează USR: „Toată România va avea sisteme de irigații până în 2027″. Proiect major la Ministerul Agriculturii

Petre Daea sfidează USR, care nu a inclus niciun leu pentru irigații în PNRR. Oficialul Guvernului a promis ca până în 2027 toată suprafața agricolă a țării va fi protejată de secetă cu sisteme de irigații. 

02 sept. 2022, 21:09
Petre Daea sfidează USR: „Toată România va avea sisteme de irigații până în 2027″. Proiect major la Ministerul Agriculturii

Ministrul Agriculturii s-a angajat să rezolve problema lipsei sistemelor de irigații și de asemenea, a promis investiții majore în sisteme de prevenire a căderilor de grindină.

„Se va pune în stare de funcționare sistemul de irigații din țară, pentru ca până în 2027 să fie protejată întreaga țară”, a transmis ministrul de la MADR.

În prezent, România are o suprafață agricoltă protejată de aproximativ două milioane de hectare, a mai precizat Daea.

Petre Daea a făcut declarațiile vineri, 2 septembrie, în cadrul Târgului Expo Arad, în cadrul căuia a concluzionat că 2022 a fost „un an foarte dificil, în care seceta a pus stăpânire pe întreaga Românie”, dar că s-a asigurat producţia de grâu necesară.

„În ţară s-a reuşit să se adune în magaziile fermierilor o cantitate de nouă milioane de tone de grâu, ceea ce înseamnă asigurarea necesarului de consum al ţării şi disponibilităţi pentru export. Este cunoscut că peste tot am avut culturi afectate”, a declarat ministrul Agriculturii.

 

Petre Daea promite: românii vor avea toate alimentele necesare la iarnă

 

În ceea ce privește porumbul, „situația este mai delicată”, însă necesarul de consum al României va fi acoperit necesarul de consum. Recoltarea porumbului a început deja.

În opinia ministrului, în 26 judeţe a început recoltatul la floarea-soarelui, iar „producţia este diferită de la o zonă la alta”. Există zone cu producţii sub 1.000 kg la hectar, dar şi zone cu 3.500 kg la hectar, a mai precizat Daea.

„Din capul locului vă pot spune că vom avea floarea-soarelui necesară pentru a prelucra şi a obţine uleiul pentru consumul intern”, a dat asigurări Petre Daea.