Petre Daea și-a arătat latura poetică în timpul întâlnirii cu omologul său ucrainean: „Ai pășit pragul de prieten, ai privirile umezite de lacrimile durerii”

Ministrul Agriculturii din Ucraina a venit azi la București, iar cu această ocazie Petre Daea a ținut să îi transmită un mesaj plin de solidaritate.

21 apr. 2023, 22:27
Petre Daea și-a arătat latura poetică în timpul întâlnirii cu omologul său ucrainean: „Ai pășit pragul de prieten, ai privirile umezite de lacrimile durerii”
Petre Daea și-a arătat latura poetică în timpul întâlnirii cu omologul său ucrainean

La finalul întâlnirii cu ministrul Agriculturii din Ucraina de la București, Petre Daea a transmis că „privirile umezite de durere” ale omologului ucrainean, l-au determinat să colaboreze mai strâns cu acesta.

Ministrul l-a numit pe ucrainean la începutul conferinței „prieten și coleg de suferință”.

„O întâlnire utilă, cu un prieten și un coleg de suferință, un ministrul care gestionează domeniul acesta extrem de delicat într-un context extrem de sensibil, știind ce se întâmplă în Ucraina”, a spus Petre Daea.

Citește și: VIDEO: Ministrul Petre Daea: „România a rămas singura intrare de import pentru cerealele din Ucraina / Ne așteptăm la o situație mai dificilă pentru țară”

În continuare, oficialul a prezentat discuțiile pe care le-a avut cu ministrul ucrainean.

„Modelăm măsurile pe care trebuie să le luăm în interesul fermierilor ucraineni, ai Ucrainei, dar și în interesul fermierilor români. Am prezentat pe larg, insistând pe detalii, spunând care este situația în România, care este impactul afluxului de cereale, atât pe culoarul acesta de tranzit, dar mai cu seamă prin importul de cereale și de seimințe oleaginoase. Am convenit împreună să ne punem de acord asupra unor aspecte, în așa fel încât să ne îmbunătățim situația, știind că 4 țări au luat unilateral decizia de a opri importul. Noi nu am făcut lucrul acesta, pentru că am socotit necesar, pe de o parte, să fim alături de fermieri, fermierii români, pe de altă parte să ne respectăm acordurile pe care le-am semnat în așa fel încât regula să rămânî regulă”, a adăugat Petre Daea.

Citește și: Ministrul Petre Daea, reacție în contextul exporturilor de cereale din Ucraina: „Nu am putut să cădem în zona populistă! / Ni s-au ridicat fermierii în cap!/ Dragi colegi, vă rog să nu mă lăsați singur!” (VIDEO)

„Am convenit să așteptăm decizia pe care o va lua Comisia, întrucât suntem semnatarii unei scrisori comune adresate președintei Comisiei Europene, scrisoare semnată de cei patru premieri: Premierul României, Poloniei, Ungariei, Slovaciei și președintele Bulgariei.

Două posibilități de intervenție – una, prin compensarea fermierilor afectați din cele 5 țări (…) A doua direcție a fost aceea propusă ca pe o perioadă determinată de timp și anume până în data de 5 iunie să se oprească importul pentru cereale și pentru 4 produse – grâu, porumb, floarea soarelui și rapiță (…) Am convenit să așteptăm decizia pe care o va lua Comisia”, a mai spus ministrul.

La final, Petre Daea și-a afișat latura poetică, transmițându-i ministrului ucrainean un mesaj emoționant.

„Mikola, ai pășit pragul la prieten, privirile umezite de lacrimile durerii ne-a determinat să cântărim exact echilibrat, liniștit și sigur un drum al colaborării, pentru că azi nu e un drum de azi pe mâine, e un drum al colaborării.

Abia te-ai obișnuit Mikola, data viitoare vom avea tot mai multă presă, dacă nu și  mai multă, dorința de cunoaștere a presei este nelimitată”, a mai spus oficialul român.