Petre Daea, veste bună: „Agricultorii vor primi, în premieră, anul acesta avansul APIA!”

Cuantumul sprijinului per unitate pentru schemele de sprijin cuplat în sectorul zootehnic se calculează de către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură.

22 sept. 2022, 18:09
Petre Daea, veste bună: „Agricultorii vor primi, în premieră, anul acesta avansul APIA!”

Petre Daea are veşti bune pentru agricultorii români. ”Crescătorii de animale care beneficiază de sprijinul cuplat în sectorul zootehnic vor primi, în premieră anul acesta, avansul APIA”, a anunțat astăzi ministrul agriculturii, Petre Daea, la finalul ședinței de Guvern. Executivul a aprobat astăzi, așa cum a anunțat deja Agroinfo, plafoanele alocate pentru plata sprijinului cuplat zootehnic (SCZ).

Petre Daea: „Mâncăm ce am produs. Am mai spus, lăsaţi greierii să cânte şi să fim consecvenţi cu mâncarea noastră”

Prin actul normativ adoptat astăzi de Guvern se aprobă plafonul de 185.483.810 euro, care se acordă crescătorilor de animale pentru anul de cerere 2022, pentru schemele de sprijin cuplat în sectorul zootehnic, repartizat astfel:

a) 1.680.000 euro, pentru specia bovine, categoria bivolițe de lapte;

b) 13.125.000 euro, pentru specia bovine, categoria taurine din rase de carne;

c) 71.300.000 euro, pentru speciile ovine/caprine;

d) 99.324.810 euro, pentru specia bovine, categoria vaci de lapte;

e) 54.000 euro, pentru specia viermi de mătase.

Cuantumul sprijinului per unitate pentru schemele de sprijin cuplat în sectorul zootehnic se calculează de către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, prin raportarea plafoanelor menționate anterior la efectivul de animale eligibile/kg gogoși crude de mătase eligibile.

”Crescătorii de animale care beneficiază de sprijinul cuplat în sectorul zootehnic vor primi, în premieră anul acesta, avansul APIA. Ministerul Agriculturii a făcut demersuri în acest sens, iar Comisia Europeană a aprobat, astfel încât în anul 2022, avansul pe care îl pot solicita fermierii noștri este de 70% din suma cuvenită”, a declarat ministrul Petre Daea.

Petre Daea, către o jurnalistă care îi pune o întrebare în engleză: „I want conversation in my language! OK?”

Resursele financiare se asigură de la bugetul de stat, cu rambursare din FEGA, în limita sumelor aprobate cu această destinație Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pentru anii 2022 și 2023, precizează comunicatul MADR, transmis Agroinfo.