Petre Roman scapă de acuzaţii în dosarul Revoluţiei: Prezenţa lui Augustin Lazăr în fruntea Parchetului General e absolut inacceptabilă

Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu şi generalul Iosif Rus au fost trimişi în judecată în dosarul Revoluţiei din 1989 pentru infracţiuni contra umanităţii. În cazul lui Petre Roman, fost premier al României, procurorii militari au decis clasarea cauzei, "deoarece în urma cercetărilor efectuate s-a stabilit că nu există în sarcina lui probe concludente cu privire la săvârşirea infracțiunilor contra umanităţii", se arată într-un comunicat al Parchetului General. 

RomaniaTV.net
08 apr. 2019, 09:49
Petre Roman scapă de acuzaţii în dosarul Revoluţiei: Prezenţa lui Augustin Lazăr în fruntea Parchetului General e absolut inacceptabilă

Petre Roman l-a criticat dur pe procurorul general Augustin Lazar, după ce acesta a anunţat că Dosarul Revoluţiei a fost trimis în instanţă.

„Domnul Augustin Lazăr şi-a permis astăzi să vorbească despre o datorie de onoare. Ei bine, datoria morală elementară a dumnealui era să nu mai fie acolo, în poziţia de a vorbi despre Revoluţia Română. Ca unul care a participat la bricada de la Inter, când din cei 81 care mai eram, 39 au fost masacraţi de ceea ce reprezentau uneltele cele mai oribile are regimului ceauşist, eu consider că această prezenţă a dumnealui (Augustin Lazăr n.red.) acolo (în fruntea Parchetului General n.red.) este absolut inacceptabilă. Sunt şi supărat şi indignat de acest lucru. În ceea ce priveşte dosarul, volumul de date, informaţii pe care procurorii militari l-au analizat este enorm. Asta s-a întâmplat în ultimii doi ani (…)  În acelaşi timp am semnele mele de întrebare atunci când se afirmă că Ion Iliescu a căutat să obţină puterea politică, de fapt Ion Iliescu era deja preşedintele Consiliului Frontului Salvării Naţionale, care se constituise cu câteva ore înainte. Am îndoielile mele, nu ştiu exact ce se face referire în rechizitoriu. În ceea ce-l priveşte pe Gelu Voican, şi mai puţin, fiindcă Consiliul Frontului naţional n-a început să funcţioneze decât după ce au încetat acţiunile de diversiune teroristă. Că aceste acţiuni de diversiune teroristă au existat, că ele au fost legate fără îndoială de lideri militari ai momentului, asta e o convingere pe care am avut-o de foarte multă vreme pe care acum procurorii militari au reuşit să o documenteze. În legătură cu acapararea puterii politice am anumite îndoieli. Faptul că există acestă cauză în justiţie nu are de ce să ne mire pentru că toti cei care se consideră victime sau rudele celor care au murit atunci evident că au dreptul să-şi lumineze cauza în justiţie”, a declarat Petre Roman, într-o  intervenţie telefonică la România TV

Procurorul general Augustin Lazăr a anunţat, luni, că Secţia parchetelor militare a înaintat instanţei rechizitoriul în dosarul Revoluţiei. Fostul preşedinte Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu şi generalul Iosif Rus vor fi judecaţi pentru infracţiuni contra umanităţii.

„Astăzi, la aproape trei decenii de la evenimentele din decembrie 1989, după o evoluție complexă și complicată a cauzelor penale ce au avut ca obiect cercetarea faptelor săvârșite în acea perioadă, fapte ce au dus la căderea regimului comunist, suntem în măsură să anunțăm soluționarea acestui dosar esențial pentru aflarea adevărului despre istoria noastră recentă.

Prin rechizitoriul Secţiei Parchetelor Militare nr. 11/P/2014 din 05.04.2019, în dosarul penal intitulat generic „Revoluţia Română din decembrie 1989″, au fost trimişi în judecată inculpaţii:

1. Iliescu Ion – fost preşedinte al României,

2. Voiculescu Voican Gelu – fost viceprim-ministru al Guvernului României şi

3. general (rtr.) Rus Iosif – fost şef al Aviaţiei Militare,

pentru săvârşirea infracţiunilor contra umanităţii, prev. şi ped. de art. 439 alin.1. lit. a, g, i şi k din C.p., cu aplic. art. 5 C.p.”, se arată în comunicatul Parchetului general.