Petre Tobă, la DNA: Am fost citat în calitate de suspect. Cred în nevinovăţia mea VIDEO

Fostul ministru de Interne, Petre Tobă, s-a prezentat, vineri, la DNA, unde procurorii i-au adus la cunoştinţă, în mod oficial, acuzaţiile care i se aduc în dosarul desecretizării documentelor DIPI. Oficialul a precizat că a fost citat în calitate de suspect pentru comiterea infracțiunii de favorizarea făptuitorului.

09 sept. 2016, 07:56
Petre Tobă, la DNA: Am fost citat în calitate de suspect. Cred în nevinovăţia mea VIDEO

UPDATE DNA a confirmat într-un comunicat începerea urmăririi penale împotriva fostului ministru de Interne Petre Tobă.

„Luând cunoștință de răspunsul Președintelui României la cererea transmisă de D.N.A. (cerere de încuviințare a urmării penale), procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus efectuarea urmăririi penale față de TOBĂ PETRE, la data faptei ministru al Afacerilor Interne, pentru infracțiunea de favorizarea făptuitorului.

În ordonanța efectuare a urmăririi penale față de suspect se arată că, în cauză există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

La data de 1 aprilie 2016, suspectul Tobă Petre, în calitate de ministru al Afacerilor Interne, printr-o adresă scrisă, a refuzat, cu încălcarea legii, declanșarea procedurii de declasificare a înscrisurilor reținute ca mijloace de probă în dosarul nr. 20/P/2016, al Direcției Naționale Anticorupție, în scopul excluderii unor probe utile dovedirii acuzațiilor în dosarul respectiv. 

În prezenta cauză penală, suspectul Tobă Petre este cercetat alături de alte 24 de persoane – șefi și angajați din cadrul Ministerului Afacerilor Interne – Departamentul de Informații și Protecție Internă (D.I.P.I.), suspecte pentru infracțiuni de deturnare de fonduri, delapidare, abuz în serviciu, fals și uz de fals.

Suspectului i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală. 

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, se arată comunicatul DNA.

Favorizarea făptuitorului, Art. 269 Cod Penal

(1) Ajutorul dat făptuitorului în scopul împiedicării sau îngreunării cercetărilor într-o cauză penală, tragerii la răspundere penală, executării unei pedepse sau măsuri privative de libertate se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.

(2) Pedeapsa aplicată favorizatorului nu poate fi mai mare decât pedeapsa prevăzută de lege pentru fapta săvârşită de autor.

(3) Favorizarea săvârşită de un membru de familie nu se pedepseşte.


UPDATE Petre Tobă a plecat de la DNA după circa jumătate de oră. Oficialul a precizat că i s-a adus la cunoştinţă faptul că a fost dispusă urmărirea sa penală sub acuzaţia de favorizarea făptuitorului în dosarul privind fapte de corupţie la DIPI şi a reiterat că este nevinovat şi că va prezenta toate probele procurorilor.

„Mi s-a adus la cunoştinţă faptul că a fost dispusă urmărirea penală faţă de acuzaţia de favorizare a făptuitorului. Niciodată nu am comentat un dosar penal, nu îl voi comenta acum. Faza de urmărire penală este confidenţială, nu pot face declaraţii. Cred în nevinovăţia mea şi voi prezenta toate probele”, a spus Petre Tobă, la ieşirea de la DNA.

Fostul ministru de Interne a ajuns la DNA, vineri, în jurul orei 11.00. Petre Tobă a declarat că a fost citat în calitate de suspect pentru comiterea infracțiunii de favorizarea făptuitorului.

„Am fost citat în calitate de suspect pentru comiterea infracțiunii de favorizarea făptuitorului. După cum cunoașteți, am depus demisia din funcția de ministru al Afacerilor Interne tocmai pentru a nu implica ministerul într-un scandal public. Îmi susțin nevinovăția și sunt prezent aici tocmai pentru a prezenta toate argumentele mele în susținerea nevinovăției. Sunt convins că, până la urmă, cu toate argumentele pe care le voi prezenta, îmi voi dovedi nevinovăția”, a declarat Petre Tobă, la intrarea în sediul DNA.

Preşedintele Klaus Iohnnis a semnat joi avizul pentru urmărirea penală a fostului ministru de Interne Petre Tobă

Procurorii DNA îl acuză pe ministrul de Interne petre Tobă că a refuzat, în mod discreţionar, desecretizarea unor documente interne cerute de procurori, privind cheltuieli din fondul Departamentului de Informaţii al ministerului.

Banii respectivi, în loc să fie folosiţi în scopul stabilit de lege, adică pentru protecţia siguranţei naţionale, au fost cheltuiţi în scopuri personale, pentru cumpărarea de jocuri şi jucării sau pentru mese festive, acuză procurorii DNA. 

Citeşte şi: Ministrul de Interne Petre Tobă şi-a dat demisia. Premierul Dacian Cioloş a luat act de demisie