IOANA PETRESCU explică: Nu i-am arătat studiile despre CAS lui Băsescu pentru că nu sunt PUBLICE

Ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu, afirmă că nu i-a dat lui Traian Băsescu studiile privind reducerea CAS cu 5 puncte procentuale pentru că nu sunt publice. În schimb, ea a spus că aceste studii au fost trimise în urmă cu o lună Fondului Monetar International (FMI).

16 iul. 2014, 20:58
IOANA PETRESCU explică: Nu i-am arătat studiile despre CAS lui Băsescu pentru că nu sunt PUBLICE

De asemenea, Ioana Petrescu a mai spus că nu putea răspunde în cinci minute în privinţa MTO.

Ministrul Finanţelor a admis, potrivit Agerpres, că ar putea fi nevoie de alte măsuri compensatorii pentru a se încadra în ţinta de deficit pentru anul viitor, dar susţine că „acel deficit” este calculat pe un potenţial, iar datele nu sunt încă disponibile. În plus, Ioana Petrescu a mai afirmat că nu a fost deranjată de întrebările privind studiile sale.

Preşedintele Traian Băsescu a întrebat-o, luni, în consultările de la Cotroceni, pe Ioana Petrescu unde a terminat studiile, precizând că se aştepta de la aceasta la argumente gen Roubini, un economist care a terminat Harvardul, la fel ca şi ea. Şi, în ciuda acestui fapt, Ioana Petrescu nu ar fi în stare să arate care ar fi fost sursele prin care ar fi fost acoperită scăderea contribuţiilor sociale.

Ioana Petrescu: Nu mă şifonez aşa uşor. Dar m-am şifonat când s-a spus că am vrut să măresc taxele

Mai mult, Traian Băsescu i-a mai spus ministrului Finanţelor că argumentele acesteia în favoarea reducerii CAS sunt cele pe care le aduce orice parlamentar care nu ştie despre ce este vorba.

În discuţia de la Cotroceni, şeful statului le-a reproşat premierului Victor Ponta şi ministrului Finanţelor că nu au prevăzute surse din care să acopere „gaura” produsă de reducerea CAS cu 5% şi a spus că noul Cod Fiscal ar include taxe suplimentare.

La afirmaţia preşedintelui Băsescu potrivit căreia România mai are de acoperit şi MTO (Medium Term Objective – Obiectiv bugetar pe termen mediu, n.red.), premierul Ponta a întrebat mai întâi „Poftiţi ?”, iar după ce preşedintele Băsescu a reluat că mai există şi MTO-ul, care mai înseamnă vreo 6 miliarde, 5, 6 miliarde, Ponta a răspuns: „O să lucrăm la toate”.

IOANA PETRESCU, prima declaraţie după confruntarea cu Traian Băsescu de la Cotroceni