Petro Poroşenko i-a propus lui Vladimir Putin să ia regiunea Donbas. Cum a reacţionat liderul de la Kremlin

Publicaţia Forbes susţine că preşedintele ucrainean Petro Poroşenko i-a fi făcut lui Vladimir Putin o propunere incredibilă: oportunitatea de a lua regiunea ucraineană Donbas, unde s-au desfăşurat unele dintre cele mai dure lupte între separtiştii proruşi şi trupele guvernamentale ucrainene. Putin ar fi "declinat" însă "oferta" liderului de la Kiev, care i-a spus că mai bine i-o lasă ca "teritoriu independent".

06 apr. 2015, 13:01

Despre această ofertă, Vladimir Putin a discutat, în data de 19 martie, cu liderii Uniunii Ruse a Industriaşilor şi Întreprinzătorilor, în cadrul unei reuniuni cu uşile închise, informează Forbes, citată de Sputnik. Putin susţine că oferta i se făcuse cu ocazia negocierilor privind încheierea acordurilor de pace de la Minsk (11-12 februarie).

„Poroşenko mi-a spus direct: Ia Donbasul!, iar eu i-am răspuns: Eşti nebun? Nu am nevoie de Donbas!. Dacă nici tu nu ai, declar-o independentă”, relatează Forbes, citând o sursă din interiorul discuţiilor.

Citeşte şi Alexander Lukashenko, despre Vladimir Putin: „Nu mai sunt ultimul dictator al Europei”

Preşedintele rus a spus apoi că, oricum, autorităţile ucrainene nu ar fi fost pregătite să cedeze Rusiei regiunea. „Dacă nu sunt pregătiţi să o predea, atunci să le dea locuitorilor de acolo pensii şi ajutoare sociale şi să pună pe picioare sistemul bancar al regiunii”, a mai fi spus Putin.

Versiune diferită

Unul dintre participanţii la reuniune, care a vorbit cu condiţia păstrării anonimatului, ar fi spus că, în realitate, în negocierile dintre cei doi preşedinţi, Putin ar fi prezentat o versiune puţin diferită de cea despre care s-a vorbit iniţial. „Poroşenko i-a oferit Rusiei să preia regiunea Donbass pentru a o spijini din punct de vedere financiar. Putin i-ar fi răspuns că acest lucru ar fi posibil dacă Donbasul ar deveni parte a Rusiei. Cât timp Donbas face parte din Ucraina, toate plăţile trebuie făcute de partea ucraineană”, a povestit sursa din cadrul reuniunii secrete.

Citeşte şi Un an de la izbucnirea conflictului din estul Ucrainei: Peste 6.000 de morţi

După aceste dezvăluiri, Kremilinul a reacţionat. Purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus, Dmitri Peskov a comentat: „Nu este bine că unii dintre participanţii la reuniune au făcut dezvăluiri despre conţinutul discuţiilor pe care le-a avut preşedintele (Vladimir Putin, n.r.). Rămâne la latitudinea conştiinţei lor dacă au spus sau nu adevărul. Nu am de gând să comentez despre toate acestea”.

Preşedintele Uniunii Industriaşilor şi Întreprinzătorilor ruşi, Aleksandr Şokin a afirmat că vorbele preşedintelui Putin au fost distorsionate şi greşit interpretate”. „S-a vorbit despre relaţiile dintre Rusia şi Ucraina, despre Acordurile de la Minsk, dar nu am de gând să repet vorbele preşedintelui. S-a dat o interpretare eronată discuţiilor”, a mai spus Şokin.