Petro Poroşenko: Intrarea convoiului rus pe teritoriul Ucrainei, o încălcare a dreptului internaţional

Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, a declarat, vineri, că intrarea convoiului rus pe teritoriul Ucrainei reprezintă o încălcare a dreptului internaţional, potrivit Agerpres.

RomaniaTV.net
22 aug. 2014, 13:07
Petro Poroşenko: Intrarea convoiului rus pe teritoriul Ucrainei, o încălcare a dreptului internaţional

Intrarea convoiului rus pe teritoriul Ucrainei reprezintă o încălcare a dreptului internaţional, a declarat preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko.

Intrarea convoiului rus pe teritoriul Ucrainei este o invazie directă din partea Rusiei, a declarat şi şeful Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), Valentin Nalivaicenko, după ce primele camioane din convoiul umanitar rus au pătruns pe teritoriul ucrainean fără permisiunea Kievului şi fără escortă din partea reprezentanţilor Crucii Roşii, informează AFP, Reuters şi Interfax-Ukraina, potrivit Agerpres.

‘Noi spunem că este o invazie directă. Acestea sunt vehicule militare, sub acoperirea cinică a Crucii Roşii’, a declarat Nalivaicenko, într-o conferinţă de presă la Kiev.

‘În ultimele zile, am asistat la punerea în scenă a unei provocări riscante şi bine planificate împotriva Ucrainei, prin utilizarea cinică a unei organizaţii internaţionale respectabile precum Crucea Roşie, o provocare cu un aşa-numit convoi umanitar’, a subliniat directorul SBU, indicând că peste 30 de camioane au intrat ilegal vineri pe teritoriul ucrainean.

Un alt responsabil ucrainean a atribuit Moscovei ‘întreaga responsabilitate’ pentru securitatea convoiului umanitar pe teritoriul Ucrainei.

Serviciul Frontierei de Stat al Ucrainei a declarat că activitatea angajaţilor vamali şi grănicerilor ucraineni privind procedurile de vămuire a convoiului umanitar rus în punctul de control rus ‘Doneţk’ a fost blocată.

‘Activitatea vameşilor şi grănicerilor noştri este blocată, procedurile se desfăşoară fără participarea noastră’, a declarat agenţiei Interfax-Ukraina un reprezentant al serviciului de presă al instituţiei menţionate.

Conform procedurilor de trecere a vămii efectuate joi, au fost completate documente pentru trecerea frontierei pentru ’34 de persoane şi 34 de vehicule, cu o greutate totală: 268-20 kg’, menţionează Serviciul Frontierei de Stat a Ucrainei.

O coloană de camioane ruse (între 32-34, potrivit Ria Novosti, aproximativ 70, conform ITAR-TASS şi 90, potrivit Reuters) a intrat pe teritoriul Ucrainei prin punctul de frontieră Izvarino (regiunea Lugansk), fără permisiunea Kievului şi neînsoţită de către reprezentanţi ai Crucii Roşii.

Rusia a trimis vineri pe teritoriul ucrainean primele camioane din convoiul său umanitar ce staţionează de peste o săptămână la frontieră, estimând că toate ‘pretextele’ invocate de Kiev pentru a-l ţine pe loc au fost epuizate.