Rusia a INVADAT UCRAINA. Trupe ruse au preluat controlul unui ORAŞ STRATEGIC. Kievul cere UE ajutor militar

Invazia rusă s-a produs! Este declaraţia, deosebit de gravă, făcută joi de preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko. Poroşenco spune că armata rusă a preluat un oraş ucrainean de importanţă strategică aflat la frontieră. Din această cauză, Poroşenco şi-a anulat vizita oficială în Turcia şi a convocat Consiliul Suprem de Securitate al Ucrainei. Ucraina a cerut joi Uniunii Europene "ajutor militar de anvergură", a anunţat ambasadorul Ucrainei pe lângă UE, Konstantin Eliseev. Rebelii vizează oraşul-port Mariupol.

28 aug. 2014, 10:39
Rusia a INVADAT UCRAINA. Trupe ruse au preluat controlul unui ORAŞ STRATEGIC. Kievul cere UE ajutor militar

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a declara că „invazia militară rusă s-a produs în Ucraina”. Agenţia britanică de ştiri relatează că Poroşenko şi-a anulat vizita de lucru în Turcia din cauza ‘invaziei ruse’, în timp ce AFP, care menţionează la rândul său despre anularea vizitei şefului statului ucrainean în Turcia, relatează că motivul acestei decizii a fost ‘deteriorarea rapidă a situaţiei’ în Ucraina.

Ucraina denunţă la OSCE ”o invazie directă” de trupe ruse în estul ţării, a declarat ambasadorul Kievului, Igor Prokopciuk, după o reuniune a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa, joi, la Viena, relatează AFP. ”Situaţia s-a agravat în mod semnificativ. Am înregistrat o invazie directă de forţe militare ruse în regiunile din estul Ucrainei”, a declarat diplomatul ucrainean, menţionând ”cucerirea de către trupele regulate ruse a oraşului Novoazovsk şi a multor altor oraşe din apropiere”.

Peste o mie de militari ruşi luptă în prezent în Ucraina 

Peste o mie de militari ruşi luptă în prezent pe teritoriul ucrainean, îndeosebi în zona Novoazovsk, a indicat joi un responsabil militar al NATO, considerând prezenţa lor ”foarte preocupantă”, relatează AFP şi Reuters.

Soldaţii ruşi ”îi susţin pe separatişti, luptă împreună cu ei împotriva forţelor armate ucrainene”, a declarat responsabilul de la Cartierul general al NATO din Mons (sudul Belgiei), precizând că se bazează pe ”o estimare foarte prudentă”. Reuters menţionează că Ucraina a acuzat joi Rusia că introduce trupe în sud-estul teritoriului ucrainean pentru a-i sprijini pe rebelii separatişti

În schimb, trimisul Rusiei la OSCE a afirmat că nu există trupe ruse care să treacă graniţa ucraineană

Citeşte şi Uniunea Europeană denunţă ÎNCĂLCAREA GRAVĂ a FRONTIEREI ucrainene de către Rusia

Totodată, Poroşenko a convocat o reuniune de urgenţă a Consiliului securităţii şi apărării ţării pentru a decide următorii paşi.Anunţul lui Poroşenko vine după două zile în care armata şi forţele speciale ucrainene au pierdut poziţii importante în estul Ucrainei, iar mai multe unităţi au fost încercuite.

Autorităţile ucrainene susţin că trupe ruse au preluat controlul asupra oraşului frontalier strategic Novoazovsk, la 100 kilometri de bastionul rebel Doneţk, unde, în ultimele zile, au avut loc confruntări violente.

‘Ieri, soldaţi ruşi au preluat controlul asupra oraşului Novoazovsk’, localitate frontalieră cu 11.000 de locuitori, situată la doar câţiva kilometri de graniţa cu Rusia, a anunţat Consiliul Naţional pentru Securitate şi Apărare al Ucrainei pe Twitter, adăugând că numeroase alte oraşe din apropiere au fost de asemenea capturate.

Citeşte şi Este OFICIAL: Separatiştii din Ucraina au RECUNOSCUT că RUŞII LUPTĂ de partea lor

Mii de soldaţi ruşi susţin acţiunile separatiştilor din estul Ucrainei, dar Moscova a negat acuzaţiile. În urmă cu două zile, preşedintele rus Vladimir Putin şi Petro Poroşenko s-au întâlnit la Minsk, în Belarus, o întrevedere ce dăduse speranţe de rezolvare a crizei.

Tot acum două zile, 10 militari ruşi au fost capturaţi în estul Ucrainei, iar explicaţia Moscovei a fost halucinantă – s-au rătăcit.

Trupe ruse au preluat controlul asupra unui oraş frontalier strategic
     
Autorităţile ucrainene au afirmat, joi, că trupe ruse au preluat controlul asupra oraşului frontalier strategic Novoazovsk, la 100 kilometri de bastionul rebel Doneţk, unde, în ultimele zile, au avut loc confruntări violente.

Citeşte şi Putin: Este posibil ca soldaţii ruşi să fi intrat în Ucraina în timp ce patrulau la frontieră

„Ieri, soldaţi ruşi au preluat controlul asupra oraşului Novoazovsk”, localitate frontalieră cu 11.000 de locuitori, situată la doar câţiva kilometri de graniţa cu Rusia, a anunţat Consiliul Naţional pentru Securitate şi Apărare al Ucrainei pe Twitter, adăugând că numeroase alte oraşe din apropiere au fost de asemenea capturate.

Ucraina a cerut joi Uniunii Europene „ajutor militar de anvergură”, ca urmare a „invaziei ruse făţişe”, a anunţat ambasadorul Ucrainei pe lângă UE, Konstantin Eliseev, informează AFP.

„Cerem o sesiune extraordinară a Consiliului European la 30 august, pe marginea situaţiei din Ucraina. Ajunge atâta conivenţă (acord) şi temperare a agresorului. Solidaritatea trebuie să se materializeze prin sancţiuni semnificative şi un ajutor militar tehnic de anvergură”, a notat Eliseev pe pagina de Facebook a Ambasadei Ucrainei la UE.

Este vizat oraşul Mariupol

Un lider al rebelilor ucraineni afirmă că adevăratul obiectiv al forţelor proruse este de a cuceri oraşul-port Mariupol, potrivit ‘premierului’ autoproclamatei ‘Republici Populare Doneţk’, Aleksandr Zaharcenko. El a afirmat că există circa 3.000 de voluntari ruşi care luptă alături de forţele rebele.’Ei vin din toate colţurile, nu doar din Rusia; avem sârbi care luptă, francezi, turci, chiar şi un italian cu permis de şedere ucrainean’, a mai spus el.

‘Astăzi am ajuns la Marea Azov şi procesul de eliberare a ţării noastre, care este temporar ocupată de autorităţile ucrainene, va continua’, a afirmat declarat Zaharcenko în oraşul Doneţk, principalul fief al rebelilor din estul Ucrainei.

El a declarat că noul front din sud, în zona de coastă a Mării Azov, reprezintă ‘din punct de vedere economic, militar şi politic singurul front pe care trebuie să punem accent’. El a ţinut să precizeze că rebelii pot învinge armata ucraineană fără să aibă nevoie de sprijinul militar al statului rus.