Petro Poroşenko organizează un referendum rapid pentru aderarea Ucrainei la NATO şi UE

Președintele ucrainean Petro Poroșenko a anunțat vineri desfășurarea "într-un viitor foarte apropiat" a unor referendumuri pe tema aderării Ucrainei la Uniunea Europeană și la NATO, declarându-se convins că populația se va pronunța în favoarea intrării în UE și NATO, ceea ce ar duce la o degradare suplimentară a relațiilor Kievului cu Moscova.

01 dec. 2017, 12:16
Petro Poroşenko organizează un referendum rapid pentru aderarea Ucrainei la NATO şi UE

„Într-un viitor foarte apropiat, vor fi organizate în Ucraina referendumuri” privind aderarea la UE și NATO, a declarat vineri Poroșenko, într-un discurs, fără să avanseze o dată concretă. „Sunt convins că poporul ucrainean îmi susține inițiativa”, a dat el asigurări, promițând un rezultat „net pozitiv” pentru referendumul de aderare la UE și calificându-și țara drept „ferm angajată în procesul de integrare euroatlantică”.

Potrivit unui sondaj realizat la sfârșitul lunii octombrie și începutul lui noiembrie de trei institute ucrainene, 56% dintre ucraineni sunt favorabili aderării la UE, în timp ce 43% doresc ca țara lor să adere la NATO, 33% se opun și 13% nu se pronunță, potrivit Agerpres.

Ucraina și-a exprimat intenția de a adera la NATO după ce un guvern prooccidental a fost constituit în februarie 2014, după revoltele din piața Maidan, anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia și declanșarea unui conflict în estul separatist. Înaintea acestor evenimente, doar 20% dintre ucraineni erau favorabili aderării țării lor la NATO.

Citeşte şi Fifor: Armata Română reprezintă pilonul cel mai important al NATO pe flancul de Est

Kievul a semnat un acord de asociere cu UE, facilitând îndeosebi schimburile comerciale și obținând un regim de scutire de viză pentru majoritatea țărilor din UE. Acordul a intrat în vigoare la 1 septembrie.

În ceea ce le privește, autoritățile ruse nu încetează să denunțe apropierea NATO de frontierele Rusiei și nici nu văd cu ochi buni acordul de asociere dintre Kiev și Bruxelles.