Petro Poroşenko, preşedintele Ucrainei, este sigur că Donald Trump nu va recunoaşte anexarea Crimeii de către Rusia

Președintele ucrainean Petro Poroșenko s-a declarat "sigur", luni, la Stockholm, că Statele Unite vor continua să îi sprijine țara în fața Rusiei, declarând că nu își poate "imagina" că Donald Trump se aliniază la pozițiile Moscovei, relatează AFP.

14 nov. 2016, 13:32
Petro Poroşenko, preşedintele Ucrainei, este sigur că Donald Trump nu va recunoaşte anexarea Crimeii de către Rusia

Întrebat într-o conferință de presă asupra posibilității unui „acord” între Trump și președintele Vladimir Putin pentru a recunoaște apartenența Crimeii la Rusia, Poroșenko a răspuns: „Nu-mi pot imagina așa ceva”.

„Nu avem nicio informație în legătură cu posibilitatea unui acord între Statele Unite și Rusia”, a insistat el. „Sunt sigur că noul președinte ales este suficient de ferm cu privire la o cooperare eficientă cu Ucraina”.

„Niciun stat din lume, cu excepția Coreii de Nord și Venezuelei, nu recunoaște Crimeea. Statele Unite nu sunt Coreea de Nord. Și noi respectăm poporul american, Statele Unite și pe președintele american”, a adăugat președintele ucrainean.

Trump, care urmează să preia funcția de președinte al Statelor Unite în ianuarie, a criticat în timpul campaniei prezidențiale diplomația predecesorului său Barack Obama, care a cunoscut o deteriorare puternică a relațiilor cu Rusia.

Această deteriorare, fără precedent de la sfârșitul Războiului Rece, s-a agravat odată cu anexarea peninsulei ucrainene Crimeea în martie 2014 de către Rusia, acuzată de Statele Unite că îi sprijină pe rebelii proruși din estul Ucrainei.

Poroșenko a făcut apel la prelungirea sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei. „Avem nevoie de unitate europeană. Unitate în cadrul Uniunii Europene și unitate transatlantică”, a subliniat el.