Petro Poroşenko: Referendumul din Olanda este un ATAC la UNITATEA EUROPEI

Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, a afirmat că referendumul din Olanda este un atac la unitatea Europei.

07 apr. 2016, 06:36
Petro Poroşenko: Referendumul din Olanda este un ATAC la UNITATEA EUROPEI

Adevăratul scop al organizatorilor referendumului din Olanda nu este Acordul de asociere dintre Ucraina și UE, ci un atac la adresa unității Europei, a declarat președintele ucrainean Petro Poroșenko, după ce olandezii s-au pronunțat miercuri împotriva acordului de asociere UE-Ucraina, informează agenția de presă Unian.

‘Aș vrea să amintesc că adevăratul scop al organizatorilor referendumului nu este Acordul de asociere dintre Ucraina și UE. Acesta este un atac la adresa unității Europei, la adresa promovării valorilor europene’, a spus liderul ucrainean.

Totodată, Poroșenko a ținut să sublinieze că referendumul din Olanda are, potrivit Constituției acestei țări, un caracter strict consultativ, iar decizia trebuie să fie luată de guvernul, parlamentul, politicienii olandezi.

‘Sunt convins că, din punct de vedere strategic, acest eveniment nu este o piedică în calea aderării Ucrainei la UE. Vreau să declar cu toată răspunderea că, în pofida rezultatelor acestui referendum, Ucraina va continua să pună în aplicare prevederile Acordului de asociere cu UE, va asigura crearea unei zone de liber schimb aprofundat și cuprinzător cu UE, deoarece aceasta este calea spre modernizarea statului ucrainean și întărirea independenței sale’, a declarat președintele Ucrainei.

Citeşte şi Ucraina a semnat acordul de asociere cu Uniunea Europeană

Poroșenko a dat asigurări că Ucraina nu se va abate de la calea integrării europene.

Potrivit agenției de presă olandeze ANP, 61,1% dintre cetățenii Olandei au votat împotriva Acordului de asociere UE-Ucraina, rata prezenței la vot fiind de 32,2%, pragul de validare a referendumului fiind fixat la 30%.Votul a fost salutat ca o victorie de către formațiunile eurosceptice olandeze.