Petrom nu-şi porneşte încă termocentrala de 500 de milioane de euro. Aşteaptă vremuri mai bune

Conducerea celei mai mari companii româneşti spune şi că investiţiile din domeniul gazelor sunt determinate de acceptul statului de a se mări preţul gazelor pentru populaţie

22 feb. 2012, 13:31
Petrom nu-şi porneşte încă termocentrala de 500 de milioane de euro. Aşteaptă vremuri mai bune

Termocentrala  Petrom de la Brazi va porni atunci când condiţiile de piaţă vor fi favorabile iar investiţiile în gaze ale companiei se vor ajusta în funcţie de preţul gazelor care ar trebui mărit inclusiv pentru populaţie pentru că situaţia actuală este „nesustenabilă”, a precizat directorul Petrom, Mariana Gheorghe. Conducerea companiei apreciază că preţul actual al gazului este prea mic şi că ar trebui crescut pentru ca şi investiţiile în domeniu să crească la rândul lor.

„Continuarea investiţiilor în gaz depinde de modificarea nivelurilor actuale ale preţurilor. Situaţia curentă nu este sustenabilă. Menţinerea preţurilor la nivelul actual va afecta investiţiile.
2012 va fi un an dificil pentru centrala de la Brazi. E, totuşi, pentru operare lungă. În condiţii de piaţă favorabile, centrala va fi şi ea profitabilă”, a precizat Gheorghe.
Termocentrala pe gaze Brazi are 860 de MW şi a costat 500 de milioane de euro. Trebuia pornită încă de la începutul acestui an însă anumite disfuncţionalităţi tehnice au făcut ca începerea livrărilor de electricitate să se amâne pentru a doua partea a anului.

Statul nu a lăsat Petrom să alimenteze termocentrala cu gaze din producţia proprie pentru că ar fi concurat neloial ceilalţi producători din piaţă. Astfel, Petrom, ca şi ceilalţi consumatori industriali, plăteşte gazele la un preţ de coş în care proporţia intern-import este stabilită de Agenţia de Reglementare în Energie. În ultimele luni procentul importurilor a urcat şi chiar depăşit 50%. Cum gazele ruseşti sunt de peste trei ori mai scumpe decât cele produse local termocentrala Petrom nu este, pe moment, viabilă. „Preţul recunoscut de ANRE pentru gazul domestic din componenta coşului de gaze a rămas neschimbat din februarie 2008, nefiind ajustat nici măcar pentru a reflecta inflaţia”, arată reprezentanţii Petrom.

Petrom şi Romgaz îşi împart aproape în mod egal producţia internă de gaze a României – aproximativ 5 miliarde de metri cubi fiecare. Trei miliarde de metri cubi se importă din Rusia.