Sf PETRU ŞI PAVEL 2020. Singura activitate care este INTERZISĂ azi. TRADIŢII şi SUPERSTIŢII specifice sărbătorii de SÂNPETRU

Sf PETRU ŞI PAVEL 2020. Pe 29 iunie, ortodocșii sărbătoresc praznicul Sfinților Apostoli Petru și Pavel. Este sărbătoarea când oamenii au voie să muncească orice, o singură activitate fiind interzisă. Ei sunt cei care au propovăduit învățăturile lui Hristos, contribuind astfel la răspândirea creştinismului. Sărbătoarea este cunoscută în popor și sub denumirea de Sânpetru de vară.

RomaniaTV.net
29 iun. 2020, 05:14
Sf PETRU ŞI PAVEL 2020. Singura activitate care este INTERZISĂ azi. TRADIŢII şi SUPERSTIŢII specifice sărbătorii de SÂNPETRU

Sf PETRU ŞI PAVEL 2020. Marele praznic al celor doi mari apostoli reînvie numeroase tradiții și obiceiuri, multe dintre ele păstrate încă în anumite regiuni ale țării.

Sf PETRU ŞI PAVEL 2020. Obiceiuri și tradiții

Pentru sporul casei şi pentru sănătate, gospodinele duc la biserică spre sfinţire colaci, lumânări, mere dulci şi acrişoare şi miere în faguri; apoi, împart aceste bucate celor nevoiaşi. Prin acest obicei sărbătoarea Sfinților Apostoli poartă și numele de Moșii de Sânpetru.

Potrivit tradiţiei populare, în această zi nu se pun capcane şi lupii nu se alungă cu focuri de armă, pentru ca aceste animale sălbatice să fie îmblânzite şi să nu fure vitele din gospodării.

În mediul rural, există obiceiul ca, în această zi, mamele să confecţioneze talismane pe care, apoi, să le dăruiască fiicelor. Talismanele sunt punguţe mici roşii în care femeile pun un căţel de usturoi şi frunze de pelin. Talismanul este purtat timp de trei zile pentru ca fetele să fie apărate de farmece şi de iele, despre care se zice că le-ar fura norocul.

Sf PETRU ŞI PAVEL 2020. Superstiţii

Există credinţa că, în această zi, de Sânpetru, pe la miezul nopții, cerurile se deschid și Sfântul Petru ar putea fi zărit pentru o clipă așezat în dreapta Tatălui.

Se crede că, începând cu ziua de Sânpetru, cucul şi privighetorile încetează să mai cânte.

Tot acum, Sânpetru pocneşte din bici, iar scânteile care sar se transformă în licurici. Aceştia îi călăuzesc pe călătorii rătăciţi pe drumuri de munte sau în pădure.

Citeşte şi Mesaje şi felicitări de Sf. PETRU ŞI PAVEL. Cele mai frumoase urări, mesaje şi felicitări pentru cei care poartă aceste nume

Tradiția spune că, de Sfinții Petru și Pavel oamenii au voie să lucreze aproape orice. Este, însă, interzisă o activitate, şi anume torsul. Există credinţa că torsul în zi de Sânpetru „întoarce colacii de la morți”.

Pentru a fi feriți de cele rele, în ziua Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, oamenii poartă pelin și usturoi în buzunare.

Nu este indicat să scuturi merii până pe 29 iunie, deoarece poate cădea grindina peste culturi.

De asemenea, există credinţa că femeile nu trebuie să mănânce mere până în ziua de Sânpetru, pentru a nu-i supăra pe cei trecuţi la viaţa veşnică din familie, dar şi pentru a se feri de boli. După această zi, tinerele din familie au voie să mănânce mere, în schimb, vârstnicele din familie „au dezlegare” la aceste fructe abia la de Sfântul Ilie.

Oamenii pistruiaţi trebuie să se spele pe faţă cu apă la miezul nopţii, când cântă cocoşul, pentru ca pistruii să nu se înmulţească.

Dacă tună şi fulgeră în ziua Sfinţilor Apostoli, nucile şi alunele vor fi seci şi viermănoase.

Sf PETRU ŞI PAVEL 2020. Sfinţii Apostoli, Petru şi Pavel, protectorii spirituali ai persoanelor lipsite de libertate

Sfântul Apostol Petru, fiul lui Iona și fratele Apostolului Andrei, s-a născut în Betsaida Galileei. Numele sau iudeu era Simon, însă Mântuitorul îl va numi Chifa (piatră). Petru mărturisește în numele apostolior dumnezeirea lui Hristos, dar se și leapădă de Hristos când El este prins spre a fi răstignit. După Înălțarea Domnului, Petru ia cuvântul în adunarea ucenicilor și aleg ca apostol pe Matia în locul lui Iuda. În acea zi, după predica Sfântului Apostol Petru, se botează trei mii de persoane.

Sfântul Apostol Petru a propovăduit în Ierusalim, Iudeea, Asia Mică până în Babilon și în ultima parte a vieții, la Roma. Sfântul Petru a murit răstignit pe cruce, cu capul în jos, în anul 67, pe 29 iunie.

Sfântul Apostol Pavel era originar din Tarsul Ciliciei şi a fost elevul învățatului Gamaliel. Pavel locuia în Tars și lupta împotriva creștinilor. Sfântul Apostol Pavel a participat la uciderea arhidiaconului Ștefan. Pe calea Damascului i se arată Hristos într-o lumina orbitoare și îl mustră: „Saule, Saule de ce mă prigoneşti?”. Se convertește și primește botezul de la Anania, episcopul Damascului. Sfântul Apostol Pavel a pornit în trei mari călătorii misionare și a scris 14 epistole care se găsesc în Sfânta Scriptură. A fost decapitat din porunca împăratului Nero, în anul 67.

Deoarece Sfinții Apostoli Petru și Pavel au fost în temniță pentru că L-au mărturisit pe Hristos ca Fiu al lui Dumnezeu, au devenit ocrotitori ai celor lipsiți de libertate.

Sf PETRU ŞI PAVEL 2020. Cine îşi serbează, azi, onomastica

În ziua praznicului Sfântului Petru și Pavel, îşi sărbătoresc onomastica cei care se numesc: Petre, Petru, Petrişor, Petruţ, Petruş, Petrică, Pătru, Petruţa, Petronela, Pavel, Pavelică, Paveluţă, Păvălaş, Paul, Paulică, Paulin, Petrache, Paula, Petruţa, Paulina, Paula.

 

S