Pfizer începe testarea masivă a vaccinului anti-Covid, la copiii sub 12 ani. Trei ţări din UE oferă voluntari pentru această etapă

Compania farmaceutică Pfizer Inc a anunţat marţi că va începe testarea vaccinului COVID-19 într-un grup mai mare de copii sub 12 ani după ce a folosit o doză mai mică din serul său într-o etapă anterioară a studiilor clinice.

08 iun. 2021, 19:46
Pfizer începe testarea masivă a vaccinului anti-Covid, la copiii sub 12 ani. Trei ţări din UE oferă voluntari pentru această etapă

În cadrul studiului vor fi înscrişi până la 4.500 de copii în peste 90 de unităţi medicale din Statele Unite, Finlanda, Polonia şi Spania, a precizat compania, citată de Reuters. Pe baza siguranţei, toleranţei şi a răspunsului imunitar generat la cei 144 de copii cuprinşi în studiile de Fază 1 ale vaccinului său administrat în două doze, Pfizer a spus că va testa o doză de 10 micrograme la copiii cu vârste între 5 şi 11 ani şi 3 micrograme pentru grupa de vârstă 6 luni până la 5 ani.

Vaccinul – produs de compania americană Pfizer şi partenerul german BioNTech SA – a fost autorizat pentru utilizarea la copii cu vârsta peste 12 ani în Europa, Statele Unite şi Canada. Doza administrată este aceeaşi ca şi în cazul adulţilor: 30 de micrograme.

Aproape 7 milioane de adolescenţi au primit cel puţin o doză din vaccin în Statele Unite, potrivit Centrelor pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC).

Citeşte şi Germania ezită să recomande vaccinarea copiilor de peste 12 ani. Comisia Permanentă consideră că argumentele pro-vaccinare nu sunt suficiente

Vaccinarea copiilor şi a tinerilor este considerată un pas important în vederea atingerii ”imunităţii de turmă” şi încetinirea pandemiei de COVID-19.

Cu toate acestea, oamenii de ştiinţă din Statele Unite şi nu numai studiază posibilitatea unei legături între cazuri de inflamaţie cardiacă şi vaccinuri pe baza ARN mesager, în special în rândul bărbaţilor tineri. Atât serul Pfizer, cât şi cel Moderna folosesc tehnologia ARN mesager.

Ministerul Sănătăţii din Israel a precizat săptămâna trecută că a descoperit o posibilă legătură între cazuri rare de miocardită, depistate în principal la tineri bărbaţi cărora le-a fost administrat serul Pfizer, şi vaccinare. Cazurile au fost în general uşoare şi de scurtă durată.

Pfizer a precizat că a aflat despre cazurile de miocardită raportate în Israel şi că nu a fost stabilită nicio legătură cauzală cu serul produs de companie.

Citeşte şi Beatrice Mahler: Vaccinarea anti-covid a adolescenţilor e o prioritate. Fiecare părinte va trebui să ia în calcul imunizarea copiilor care au peste 12 ani