Pfizer pregăteşte a treia doză de vaccin şi pentru copii. Compania anunţă că două doze nu sunt suficiente pentru a le asigura acestora imunitatea

Pfizer-BioNTech a anunțat că va extinde studiile clinice în curs ale vaccinului lor COVID-19 la copii, pentru a include o a treia doză pentru cei cu vârsta mai mare de 6 luni.

18 dec. 2021, 16:30
Pfizer pregăteşte a treia doză de vaccin şi pentru copii. Compania anunţă că două doze nu sunt suficiente pentru a le asigura acestora imunitatea

Testarea unei a treia doze va duce la o întârziere în transmiterea datelor către autoritățile de reglementare pentru a autoriza utilizarea în SUA. În toamnă, CEO-ul Pfizer a spus că se aștepta să aibă date pentru această grupă de vârstă până la sfârșitul anului 2021. Acum, compania spune că se așteaptă să depună rezultatele în „prima jumătate a anului 2022” dacă încercările au succes.

Compania a transmis că două doze nu au produs un răspuns imun robust la copiii cu vârsta cuprinsă între 2 și 5 ani.

Pfizer, care a produs primul vaccin împotriva infecției cu coronavirus autorizat pentru utilizare în SUA, a anunţat că a luat decizia „în urma unei revizuiri de rutină de către Comitetul extern independent de monitorizare a datelor”, care acționează ca un supraveghetor al studiilor clinice. „Studiul va include acum evaluarea unei a treia doze de 3 (micrograme), administrată la cel puțin două luni după a doua doză, pentru a oferi niveluri ridicate de protecție în această grupă de vârstă”, a anunţat compania într-un comunicat preluat de npr.org.

Citeşte şi Valeriu Gheorghiță, anunț către părinți: „Campania de vaccinare a copiilor cu vârste între 5 și11 ani ar putea începe de la jumătatea lunii ianuarie 2022”

Nu au fost identificate probleme legate de siguranță, iar doza de 3 (micrograme) a demonstrat un profil de siguranță favorabil la copiii cu vârsta cuprinsă între 6 luni și sub 5 ani”, se mai arată în comunicat.

Până acum, Food and Drug Administration a autorizat vaccinul Pfizer-BioNTech doar pentru utilizare de urgență la copiii cu vârsta de 5 ani și peste.

Citeşte şi Sondaj IRES: Aproape 60% dintre părinții cu copii între 5 și 18 ani ar prefera să nu-și vaccineze anti-COVID copiii, dar aceștia să poată participa la cursuri în format fizic