Valeriu Gheorghiță, anunț către părinți: „Campania de vaccinare a copiilor cu vârste între 5 și11 ani ar putea începe de la jumătatea lunii ianuarie 2022”

Medicul Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, a anunțat că vaccinarea copiilor cu vârste între 5 și 11 ani ar putea începe în luna ianuarie 2022. Acesta a a vorbit și despre centrele unde se va putea face imunizarea celor mici.

16 dec. 2021, 13:38
Valeriu Gheorghiță, anunț către părinți: „Campania de vaccinare a copiilor cu vârste între 5 și11 ani ar putea începe de la jumătatea lunii ianuarie 2022”

Medicul Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare a declarat, în cadrul unei conferințe de presă că o campanie pentru vaccinarea copiilor cu vârste între 5 și 11 ani a fi demarată în luna ianuarie 2022.

Oficialul a menționat că imunizarea celor mici se va face doar cu autorizația scrisă a părinților, iar vaccinul pentru copii va fi disponibil și în unele cabinete de medicină de familie.

Valeriu Gheorghiță le cere părinţilor să-şi vaccineze micuţii: „Dacă ai un copil cu boli cronice, el are de 19 ori mai multe șanse să ajungă la ATI”

„În săptămâna precedentă a fost deja optimizată platforma de programare şi registrul naţional de vaccinare. Ele vor fi deschise în momentul în care vom anunţa debutul campaniei de vaccinare.

De asemenea, am elaborat instrucţiunea care reglementează modalitatea în care se va derula vaccinarea pentru această grupă de vârstă. Locaţiile în care se va desfăşura campania de vaccinare pentru grupa de vârstă 5-11 ani sunt în cabinetele de vaccinare organizate în centrele de vaccinare atât în unităţi sanitare, cât şi din afara unităţilor sanitare.

Vorbim doar de centrele de vaccinare care folosesc vaccinul de la compania Pfizer. De asemenea, se pot adresa pentru vaccinare şi în cabinetele de medicină de familie, unde se va solicita acest tip de vaccin.

Ca măsuri care sunt oarecum cunoscute pentru minori. E important să ştim că este obligatoriu acordarea consimţământului informat de către părinţi şi de către reprezentantul legal.

La centrul de vaccinare sau la cabinetul de medicină de familie se efectuează triajul medical şi aici a fost actualizat chestionarul de triaj medical. Este disponibil şi pe platforma naţională de programare de unde se poate descărca electronic.”, a menționat Gheorghiță.

Valeriu Gheorghiță: „Vom recepţiona dozele de vaccin pediatric de la compania Pfizer în luna ianuarie”

Valeriu Gheorghiță a precizat că imunizarea copiilor cu vârste între 5 și 11 ani se va efectua în două etape, rapelul fiind administrat după o perioadă de 21 de zile de la prima doză.

Valeriu Gheorghiţă: „Certificatul verde va reduce considerabil riscul de îmbolnăvire”

„Schema de vaccinare constă în două doze administrate la interval de 21 de zile a câte 10 micrograme pe doză. Asta înseamnă un volum de 0,2 mililitri care se extrage din flaconul multidoză. Se administrează intramuscular, la fel ca şi pentru copiii din grupa de vârstă de peste 12 ani.

Conform calendarului, foarte probabil că vom recepţiona dozele de vaccin pediatric de la compania Pfizer în luna ianuarie. Ca atare, cel mai probabil în a doua parte a lunii ianuarie vom putea debuta campania de vaccinare adresată acestei grupe de vârstă.

Săptămâna viitoare, marţi, 21 dcembriee, între orele 11 şi 12:30, va avea loc la sediul Guvernului o dezbatere online privind beneficiile vaccinării copiilor, adolescenţilor şi tinerilor, dezbatere care este organizată la iniţiativa Guvernului, în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii, CNCCI şi Colegiul Medicilor din România.” a declarat Valeriu Gheorghiță.