Pfizer sfidează Europa. Livrează către SUA mai multe vaccinuri anti-Covid şi mult mai repede

Pfizer va putea furniza SUA dozele de vaccin contractate mult mai repede decât se anticipase anterior, spune Albert Bourla, CEO-ul Pfizer. Anunţul vine în contextul în care sunt mari probleme cu livrările în Europa.

27 ian. 2021, 11:56
Pfizer sfidează Europa. Livrează către SUA mai multe vaccinuri anti-Covid şi mult mai repede

Pfizer va putea furniza SUA cele 200 de milioane de doze contractate anul trecut de administrația Trump cu două luni mai devreme decât se aștepta anterior, a declarat Albert Bourla la un forum organizat de Bloomberg. SUA au contractat inițial 100 de milioane de doze, iar în luna decembrie au semnat un contract aditional cu Pfizer/BioNTech pentru o cantitate suplimentară de 100 de milioane de doze.

Bourla a anunțat acum că Pfizer, împreună cu partenerul BioNTech, vor putea livra acum 120 de milioane de doze în primul trimestru, cu 20 de milioane mai mult decât era de așteptat și cu două luni mai repede, potrivit Bussines Insider. Contractul prevedea livrarea unei cantități de 70 de milioane de doze până în luna iunie, și alte 30 de milioane până la finalul lunii iulie.

Citeşte şi Suedia a suspendat plăţile către Pfizer şi e pe cale să declanşeze un scandal uriaş. Vrea explicaţii despre numărul de doze de vaccin din fiecare flacon

O modificare a etichetei vaccinului, care a fost aprobată de autoritățile din SUA și de autoritatea de reglementare a medicamentelor din Europa, permite companiei să își mărească cantitatea de vaccin cu 20%. Există totuși îngrijorări în legătură cu achiziția seringilor speciale care pot extrage a șasea doză.

De obicei, producătorii de vaccinuri supraumplu flacoanele pentru a se asigura că medicii au suficient material pentru a lucra și sunt necesare seringi speciale pentru a utiliza dozele suplimentare ale Pfizer.

Cel mai mare producător de seringi din lume, Becton Dickinson și Co, a declarat pentru Reuters că efortul de a extrage mai multe doze din fiecare fiolă determină o cerere pentru aceste seringi, care depășește oferta.

Citeşte şi Israel resimte deja efectele pozitive ale vaccinului Pfizer. La trei săptămâni după prima doză, numărul spitalizărilor a scăzut cu 60% în rândul persoanelor de peste 60 de ani

Între timp, Europa se confruntă cu o criză gravă a vaccinurilor, care a determinat protestul mai multor guverne, vizavi de angajamentele Pfizer. Italia a anunțat deja că vrea să dea în judecată Pfizer din cauza întârzierilor în livrările de doze din vaccinul său anti-COVID, iar Suedia a anunţat deja suspendarea plăţilor.