Pfizer şi BioNTech cer FDA autorizarea de urgenţă a vaccinului împotriva Covid-19

Pfizer şi BioNTech au anunţat miercuri, în urma unei analize finale, că vaccinul lor pentru Cobvid-19 are o eficacitate de 95% de prevenire a infectării. Compania de biotehnologie Moderna a anunţat că vaccinul său pentru noul coronavirus are o eficacitate de 94,5%.
Filip Stan
20 nov. 2020, 18:08
Pfizer şi BioNTech cer FDA autorizarea de urgenţă a vaccinului împotriva Covid-19
Pfizer

Pfizer a anunţat vineri că a depus o cerere, la Agenţia americană a medicamentului (Food and Drug Administration, FDA), în vederea unei autorizări de urgenţă (EUA) a punerii pe piaţă în Statele Unite a vaccinului candidat împotriva covid-19 pe care l-a dezvoltat împreună cu societatea germană BioNTech, relatează Reuters.

Alianţa Pfizer/BioNTech a anunţat miercuri că acest vaccin este eficient 95% şi că nu are efecte secundare importante.

Anunţul de vineri a fost ”salutat” de pieţele financiare, unde acţiunile Pfizer au crescut cu 2%, iar ale BioNTech cu 5% în tranzacţii prebursiere.

Psihiatrul Gabriel Diaconu, atac furibund după ce Monica Pop a spus că vaccinul COVID ar putea da leucemie: „Minte. Spune inepții. Câtă rușine, doamnă doctor!”
Pfizer se aşteaptă ca FDA să-i acorde această EUA până la mijlocul lui decembrie şi să înceapă după aceea să facă primele livrări.

În total 50 de milioane de doze urmează să fie disponibile începând în 2020 – pentru vaccinarea a 25 de milioane de persoane.

Un comitet consultativ FDA urmează să se reunească în perioada 8-10 decembrie, pentru a discuta despre vaccinul Pfizer/BioNTech, a declarat pentru Reuters o sursă, care precizează că această agendă ar putea fi modificată.

Secretarul american al Sănătăţii şi Serviciilor Sociale Alex Azar declara miercuri că Pfizer, la fel ca rivala sa Moderna, ar putea să obţină autorizaţiile de la autoritatea de reglementare în următoarele săptămâni şi că primele vaccinări pot avea loc până la sfârşitul anului.Pfizer

Pfizer are concurenta. Vaccinul pentru Covid-19 al AstraZeneca şi al Universităţii Oxford declanşează o reacţie puternică a sistemului imunitar în cazul vârstnicilor

Vaccinul împotriva noului coronavirus dezvoltat de AstraZeneca şi Universitatea Oxford este sigur şi declanşează o reacţie a sistemului imunitar similară pentru toţi adulţii, potrivit concluziilor preliminare ale unui studiu clinic de fază a doua, relatează CNBC.

Rezultatele promiţătoare ale studiului clinic de fază a doua au fost publicate joi în revista de specialitate The Lancet.

Studiul, care a reunit 560 de adulţi sănătoşi, dintre care 240 cu vârste de peste 70 de ani, a constatat că vaccinul este sigur şi declanşează o reacţie imunitară similară atât pentru persoanele cu vârste de peste 56 de ani cât şi pentru cele cu vârste de 18-55 de ani.

Persoanele cu vârste mai înaintate prezintă ”un risc semnificativ” de a dezvolta forme grave de Covid-19, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), care citează imunitatea mai scăzută şi posibilele afecţiuni cronice. Cu toate acestea, persoane de toate vârstele riscă să contracteze virusul.

AstraZeneca, care colaborează cu Universitatea Oxford, a anunţat anterior că date interimare au arătat că vaccinul experimental provoacă o reacţie a sistemului imunitar la adulţi tineri şi vârstnici.

”Suntem încântaţi cu adevărat de aceste rezultate. În acest studiu am…încercat să analizăm reacţiile imunitare la adulţii mai în vârstă şi să răspundem întrebării dacă sistemul imunitar are o capacitate mai scăzută de reacţie pe măsură ce îmbătrânim, a declarat profesorul Andrew Pollard, şeful echipei studiului clinic pentru vaccin de la Oxford.

Pollard a mai spus că ”aceste prime date sunt cu adevărat încurajatoare…arată că obţinem reaţii foarte bune ale sistemului imunitar – chiar şi la peste 70 de ani, ceea ce pare similare cu cele ale adulţilor tineri”.

Vaccinul candidat dezvoltat de Oxford provoacă foarte puţine reacţii adverse şi a declanşat reacţii ale unor părţi ale sistemului imunitar la toate grupele de vârstă, la doze scăzute şi standard.

Rezultatele preliminare au arătat că vaccinul, ChAdOx1 nCoV-19, a declanşat o reacţie a celulelor T în decurs de 14 zile de la prima doză şi o reacţie a anticorpilor în 28 de zile de la doza de rapel (revaccinare).

Cercetătorii se aşteaptă ca reacţia celulelor T să joace un rol în imunitatea pe termen lung împotriva virusului.

Dr. Maheshi Ramasamy, co-autor al studiului clinic al Universităţii Oxford, a spus că reacţia anticorpilor şi a celulelor T la adulţii vârstnici este ”puternică” şi ”încurajatoare”.

“Populaţiile expuse celui mai ridicat risc de a face o formă gravă de Covid-19 inclus persoane cu afecţiuni preexistente şi adulţi vârstnici. Sperăm că acest lucru înseamnă că vaccinul nostru va ajuta la protejarea celor mai vulnerabili oameni din societate, dar sunt necesare noi cercetări înainte de a fi siguri”, a spus Ramasamy.

Autorii studiului au arătat că rezultatele lor pot fi încurajatoare dacă reacţiile imunitare constatate vor fi asociate cu protejarea împotriva infecţiilor cu Covid-19.

Studiul clinic de fază a doua nu a evaluat eficacitatea vaccinului, fiind în curs un studiu clinic de fază a treia pentru a confirma acest lucru.

Rezultatele sunt aşteptate în acest an, în funcţie de rata de infectare din comunităţile unde are loc studiul clinic.

Autorii au menţionat unele limitări ale studiului clinic de fază a doua, între care faptul că participanţii din grupa de vârstnici au vârste de 73-74 de ani, puţin afecţiuni cronice, iar majoritatea sunt albi şi nefumători.

Persoane din diverse medii, ţări şi etnii au fost incluse în studiul de fază a treia. Doi alţi producători de vaccinuri au anunţat rezultate încurajatoare ale studiilor clinice de fază a treia.

Echipa lui Trump însărcinată cu distribuiriea unui vaccin împotriva covid-19 refuză să discute cu echipa lui Biden

Membrii administraţiei Trump însăcinaţi cu supervizarea distribuirii viitorului vaccin împotriva covid-19 nu au informat despre activitatea lor pe nimeni din cadrul echipei preşedintelui ales Joe Biden şi nu intenţionează să facă acest lucru, au anunţat senatori democraţi în urma unei conferinţe telefonice cu Casa Albă, relatează Reuters.
”Am participat la o conferinţă telefonică cu echipa de distribuire a vaccinului a administraţiei Trump”, a anunat pe Twitter senatorul Chris Murphy.

”Ei au confirmat că nu au informat pe nimeni din echipa preşedintelui ales Biden şi că nu au intenţia să o facă. este potenţial catastrofic”, denunţă el. Conferinţa, a care au fost invitaţi toţi senatorii, a fost moderată de către generalul Gustave Perna şi doctorul Moncef Slaoui, care conduc Operaţiunea „Warp Speed”, lansată în vederea punerii la punct şi distribuirii unui vaccin împotriva covifd-19.

Medicii, pro şi contra vaccin: Există spitale unde mai mult de jumătate din personal refuză vaccinarea anti COVID-19

Primele doze de vaccin anti-COVID ar putea ajunge şi la noi, la finalul acestui an. Trei firme au anunţat că vaccinul împotriva Covid-19 este în faza a treia de testare şi se dovedeşte a fi eficient. Printre primii care vor fi imunizaţi împotriva SARS-COV2 vor fi medicii. Numai că, până acum, nu ştim câţi dintre angajaţii din sistemul medical vor să fie vaccinaţi.

La Spitalul Bagdasar Arseni din Capitală catagrafierea nici nu a început, iar la Spitalul Floreasca cadrele medicale şi personalul auxiliar încă îşi exprimă opţiunile.

În Mehedinţi, de exemplu, nici jumătate dintre angajaţii din spitale nu vor să fie vaccinaţi, spune Codruţa Vochescu, purtător de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Mehedinţi. „Din cadrul unităţilor sanitare din judeţ au fost catagrafiaţi 123 medici din 233 angajaţi, 235 asistenţi medicali din 741 angajaţi, şi 98 persoane, parte din personalul auxiliar, din 321 existenţi.”

Medicul Bogdan Furtună este unul dintre cei care refuză imunizarea. Lucrează la Spitalul Colentina din Bucureşti, spital unde sunt trataţi pacienţi COVD-19. Bogdan Furtună spune însă că nu are suficiente informaţii despre vaccinul împortiva COVID-19, aşa că se teme de reacţiile adverse.

„Nu suntem siguri de ce reacţii poate da acest vaccin. Este foarte adevărat că foarte multe companii care vor produce sau produc ori testează acest vaccin nu au un eşantion uman pe care au făcut testarea şi mă gândesc că toate testele  care s-au făcut, s-au făcut pe parte animală”, îşi motivează el opţiunea.

La Craiova, în schimb, peste 90% din personalul medical angajat la Spitalul Judeţean de Urgenţă vrea să fie imunizat împotriva COVID-19, spune medicul Eleodor Cârstoiu, preşedintele Sindicatului Promedica. Medicul Cârstoiu consideră că prioritate ar trebui să aibă persoanele vârstnice şi cele cu comorbidităţi.

”Este o măsură de protecţie universală. Numai că această vaccinare, ca să fie eficientă, trebuie să atingă o cotă din populaţie. Degeaba facem la cei 10%, dacă nu se ajunge la o cotă din populaţie de peste 75%“, spune Eleodor Cârstoiu.

În Mehedinţi, 1281 persoane din categoriile prioritare vor să fie vaccinate.

În urma catagrafierii, în Cabinetele Medicale Individuale din Mehedinţi, 114 medici din 173 şi 171 asistenţi medicali din 279 au optat pentru vaccinarea anti-COVID-19

La Spitalul Floreasca din Bucureşti, din 300 de angajaţi la UPU, 300 au optat pentru vaccinare

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Monica Bîrlădeanu a făcut senzație la Gala Premiilor GOPO 2025! Actrița a strălucit la 46 de ani
Fanatik.ro
Care este suprafața reală a Bucureștiului? Capitala nu este cel mai mare oraș din țară
Capital.ro
Se schimbă banii. Anunț pentru cei cu care fac plăți cu cardul. Euro ia locul monedei naționale din 2026
Playtech.ro
Cum conduci o mașină diesel ca să consumi mai puțin. Regula pe care puțini o respectă
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
Cum vede șeful Inscop finala prezidențială: „9 din 10 votanţi PSD l-ar vota pe George Simion şi nu pe domnul Nicuşor Dan”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Zile libere în iunie. Bugetarii au parte de încă o mini-vacanță
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Extrageri speciale loto de 1 Mai. Loteria Română a suplimentat fondul de câștiguri
Cancan.ro
E însărcinată! Vedeta din România va naște primul copil cu iubitul ei, la peste 1 an de la divorț
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Devine interzis la toate mașinile. UE va da ordin pentru orice țară. România nu va mai putea folosi
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
VIDEO Un nou război cumplit stă să înceapă. Premierul unei puteri nucleare a anulat vizita la Putin și a dat ordinul de atac asupra țării vecine!
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Un detaliu te poate lăsa fără pensie în mai! Anunț pentru pensionarii care primesc banii prin poștă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ce-a înțeles BBC din scandalul Georgescu. Restul lumii încă așteaptă traducerea…