Phenianul a reluat testele nucleare. Tensiunile din Peninsulă sunt extrem de mari şi riscă să escaladeze

Imagini din satelit arată o reluare a activității la centrul nord-coreean de teste nucleare de la Punggye-ri, afirmă analiști din SUA, în momentul în care tensiunile sunt extrem de mari în Peninsula Coreeană.

03 mai 2017, 07:22
Phenianul a reluat testele nucleare. Tensiunile din Peninsulă sunt extrem de mari şi riscă să escaladeze

Aceiași analiști de la ’38 North’, un site specializat în monitorizarea Coreii de Nord, au afirmat la mijlocul lunii aprilie că centrul de la Punggye-ri este ‘gata’ de utilizare, menționând o activitate continuă în zona nordică a complexului.

Cercetătorii s-au întrebat de data aceasta dacă nu a fost anulat un test nuclear, observând că numeroși angajați sunt desfășurați în complexul nuclear, probabil pentru a juca partide de volei, ceea ce face parte din efortul de propagandă nord-coreean. Experți din cadrul ’38 Nord’ au afirmat luna trecută că au observat persoane care jucau volei în apropierea cazărmilor gardienilor și în alte două locuri din complex.

Analiștii afirmă că aceste imagini sunt neobișnuite și consideră că fac parte ‘dintr-o tentativă de propagandă și o manevră de a crea confuzie ale Coreii de Nord’, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Chinezii trebuie să plece imediat din Coreea de Nord. Un atac armat este IMINENT

Coreea de Nord, care încearcă să se doteze cu rachete intercontinentale capabile să transporte o încărcătură atomică, a efectuat cinci teste nucleare subterane, dintre care două în 2016.

Numeroși observatori și-au exprimat convingerea că un al șaselea test nuclear este iminent. Unii au considerat că acesta va coincide cu celebrarea zilei de naștere a fondatorului regimului Kim Ir-Sen sau cu cea a creării armatei nord-coreene. Însă acest lucru nu s-a întâmplat.

Luni, Phenianul a declarat că este gata să realizeze un al șaselea test nuclear ‘în orice moment’.