Phenianul ameninţă cu „un război sacru” împotriva manevrelor americano-sud-coreene

Coreea de Nord a ameninţat sâmbătă că va lansa un "război sacru", odată cu apropierea datei manevrelor comune americano-sud-coreene, prevăzute în perioada 27 februarie-9 martie, pe care le-a calificat drept o "declaraţie de război deghizată".

RomaniaTV.net
25 feb. 2012, 09:59
Phenianul ameninţă cu „un război sacru” împotriva manevrelor americano-sud-coreene

Comisia Apărării Naţionale din Coreea de Nord a apreciat că aceste manevre sunt marca „unei isterii războinice de neiertat” şi a anunţat că armata şi poporul sale le vor „contracara” cu „un război sacru, după propriul model”.

Manevrele Key Resolve, prevăzute de luni, urmate de vaste exerciţii pe mare, pe uscat şi în spaţiul aerian, numite Foal Eagle, de la 1 martie la 30 aprilie, „reprezintă o isterie războinică lansată de bandiţi pentru a profana perioada noastră de doliu şi o încălcare de neiertat a suveranităţii şi demnităţii noastre”, se arată în comunicatul Comisiei de Apărare.

Textul reprezintă ultima dintre avertizările adresate Seulului după moartea fostului lider nord-coreean Kim Jong-il, pe 17 decembrie, şi instalarea la conducerea ţării a fiului său cel mic, Kim Jong-un, în vârstă de până în 30 de ani.

La sfârşitul săptămânii, Coreea de Nord a ameninţat deja Seulul cu represalii, în cazul în care navele de război ar încălca frontiera sa maritimă în cadrul manevrelor desfăşurate luni.

Frontiera maritimă din largul coatei de vest a Peninsulei coreene a fost teatrul unor grave confruntări navale în 1999, 2002, 2009 şi 2010.

Acest limbaj războinic intervine, totodată, pe fundalul negocierilor din această săptămână, la Beijing, asupra dezarmării nucleare nord-coreene, primele de la moartea lui Kim Jong-il, între Statele Unite şi Coreea de Nord, care au permis progrese, potrivit unui diplomat american de rang înalt.