Phenianul are în vedere un test nuclear atmosferic în Pacific

Declarația ministrului de externe nord-coreean cu privire la eventualitatea unui test nuclear atmosferic în Oceanul Pacific trebuie luată literal, a declarat un înalt oficial nord-coreean într-un interviu difuzat de CNN miercuri, potrivit Reuters.

RomaniaTV.net
26 oct. 2017, 05:35
Phenianul are în vedere un test nuclear atmosferic în Pacific

Ministrul de externe este pe deplin informat cu privire la intențiile liderului nostru suprem (Kim Jong-Un), deci cred că trebuie să luăm cuvintele sale în mod literal„, a declarat diplomatul Ri Yong Pil.

Șeful diplomației nord-coreene Ri Yong Ho a declarat luna trecută că țara sa dorește să efectueze „cea mai puternică explozie” a unei bombe cu hidrogen deasupra Pacificului, pe fondul tensiunilor în creștere cu SUA.

Ministrul de externe nord-coreean făcuse această declarație după amenințarea lansată de Donald Trump în fața Adunării Generale a ONU că va „distruge în totalitate” regimul de la Phenian dacă acesta va amenința Statele Unite.

Coreea de Nord este la numai câteva luni distanță de a obține capacitatea de a lovi cu arme nucleare teritoriul SUA, avertizase săptămâna trecută directorul CIA, Mike Pompeo.

Unii experți estimează că un test atmosferic ar fi modul cel mai logic pentru regimul nord-coreean de a demonstra această capacitate, în condițiile în care toate testele de până acum au fost efectuate de Coreea de Nord în subteran.

Președintele american Donald Trump urmează să efectueze săptămâna viitoare un turneu în Asia în cursul căruia va pune accent pe campania sa de exercitare de presiuni la adresa Coreei de Nord pentru ca aceasta să renunțe la programele nuclear și balistic.

Această strategie nu a descurajat până acum Phenianul să-și suspende testele nucleare într-o instalație subterană și lansările de rachete balistice în Oceanul Pacific deasupra Japoniei.

În pofida retoricii belicoase și a avertismentelor repetate din partea SUA că toate opțiunile sunt luate în considerare, inclusiv cea militară, oficialii de la Casa Albă susțin că Donald Trump încearcă să găsească o modalitate de a rezolva în mod pașnic criza nord-coreeană.