Phenianul continuă epurările şi îl execută pe fostul trezorier al lui Kim Jong-il

Ri Su-yong, considerat unul dintre trezorierii fostului preşedinte nord-coreean Kim Jong-il, tatăl actualului şef al statului, Kim Jong-un, a fost executat, scrie miercuri ziarul El Mundo, potrivit Agerpres.

RomaniaTV.net
11 dec. 2013, 06:57
Phenianul continuă epurările şi îl execută pe fostul trezorier al lui Kim Jong-il

Potrivit sursei citate, se crede că trezorierul a administrat în Elveţia un cont al lui Kim Jong-il în valoare de 4 miliarde de dolari şi că a fost totodată tutore al actualului lider, dar şi al fratelui său mai mare, Kim Jong-chul, când cei doi au studiat în ţara alpină. Execuţia lui Ri Su-yong face parte din campania de epurare desfăşurată împotriva fostului număr doi al regimului, Jang Song-thaek, unchi al actualului lider nord-coreean, comentează El Mundo.

Potrivit ziarului japonez Mainichi, care citează surse din apropierea conducerii Partidului Muncitorilor, regimul l-ar fi executat pe Ri, după ce luni, 9 decembrie, s-a confirmat destituirea lui Jang Song-thaek, influentul unchi al liderului Kim Jong-un. Ziarul Mainichi consideră că, pe lângă execuţia fostului trezorier al lui Kim Jong-il, autorităţile nord-coreene ar fi ucis în total cinci oameni de încredere ai lui Jang, în urma căderii acestuia în dizgraţie.
Trezorierul Ri Su-yong (cunoscut şi sub numele de Ri Chol) era considerat un apropiat al lui Jang şi, în 1988, a fost numit ambasador al Coreii de Nord în Elveţia, post considerat principala legătură politică cu Europa. Ri, a cărui vârstă se crede că era în jur de 73 de ani, s-ar fi întors în Coreea de Nord în 2010, când ar fi fost implicat într-un comitet condus de Jang pentru a impulsiona înfiinţarea de companii mixte, cu capital nord-coreean şi străin, pentru a atrage investitori şi valută. Destituirea lui Jang Song-thaek, anunţată luni, dar oficializată cu o zi înainte în cadrul unei reuniuni a Partidului Muncitorilor, reprezintă cea mai mare schimbare politică în Coreea de Nord de la moartea, în decembrie 2011, a fostului dictator Kim Jong-il.