Phenianul critică manevrele militare americano-sud-coreene ce se vor desfăşura în decembrie

Coreea de Nord a criticat dur miercuri Statele Unite, care preconizează să efectueze manevre militare comune cu Seulul în decembrie, relatează AFP.

06 nov. 2019, 19:47
Phenianul critică manevrele militare americano-sud-coreene ce se vor desfăşura în decembrie

Washingtonul şi Seulul au renunţat anul trecut la aceste exerciţii aeriene anuale, într-o perioadă de ”dezgheţ” al relaţiilor cu Phenianul.

Însă negocieri schiţate de preşedintele american Donald Trump şi dictatorul nord-corean Kim Jong Un se află într-un punct mort.

Un purtător de cuvânt al Pentagonului, David Eastburn, a anunţat săptămâna aceasta că Statele Unite ”nu intenţionează să renunţe la manevrele comune” cu Seulul prevăzute în acest an. Acest anunţ reprezintă ”o declaraţie de confruntare”, care riscă să afecteze procesul diplomatic, a denunţat miercuri un oficial nord-coreean de rang înalt.

”Noi am subliniat în numeroase ocazii că aceste exerciţii militare comune ne vor obliga să reconsiderăm măsurile importante pe care le-am luat deja”, a declarat Kwon Jong Gun, de la Ministerul nord-coreean de Externe, citat de agenţia oficială nord-coreeană de presă KCNA.

Citeşte şi Coreea de Nord a anunţat că a lansat două proiectile cu rază scurtă de acţiune

”Răbdarea noastră este aproape la capăt”, a avertizat el.

Kwon Jong Gun a făcut parte din delegaţia nord-coreeană care a participat la ultimele discuţii cu privire la dosarul nuclear cu americanii, în Suedia, la începutul lui octombrie.

Phenianul a plecat de la masa discuţiilor declarându-se dezamăgit de lipsa de soluţii ”noi şi creative” propuse de Washington.

Negocierile se află într-un punct mort în urma eşecului summitului de la Hanoi, în februarie, între Trump şi Kim.