Phenianul trece la atac: a lansant „proiectile neidentificate”, la câteva ore după acordul de reluare a negocierilor de pace

Lansarea proiectilelor neidentificate a fost detectată de către de paza de coastă japoneză şi de militari sud-coreeni, la numai câteva ore după ce Phenianul era dispus să reia negocierile cu SUA privind denuclearizarea peninsulei. 

02 oct. 2019, 06:32
Phenianul trece la atac: a lansant „proiectile neidentificate”, la câteva ore după acordul de reluare a negocierilor de pace

Este vorba despre două proiectile lansate din Wonsan, în provincia Kangwon. O rachetă nord-coreeană a căzut în mare, în zona economică exclusivă (EEZ), în largul coastelor Prefecturii Shimane, a informat şeful de cabinent
Yoshihide Suga.

Actualul test cu rachetă este primul după cel din 10 septembrie, când Phenianul a lansat două proiectile  şi al 11-lea test cu rachetă din luna mai, când Coreea de Nord au reluat testele nucleare, după eşecul negocierilor cu SUA, în Vietnam, potrivit Reuters.

Marţi, Departamentul de Stat al SUA a anunţat că a reluat convorbirile cu Phenianul, când o delegaţie americană condusă de trimisul special Stephen Biegun.

A urmat întrevederea istorică din iunie, între preşedintele Donald Trump şi omologul său nord-coreean, Kim Jong-un în zona demilitarizată  ale celor două Corei. 

Trump şi Kim s-au întâlnit la Hanoi, în februarie, pentru al doilea summit dedicat denuclearizării peninsulei şi eventuala încheiere a războiului coreean, printr-un armistiţiu îngheţat din 1953.

Recentul summit s-a încheiat brusc, după ce SUA au respins propunerea Phenianului privind ridicarea parţială a sancţiunilor, ca un gest de bunăvoinţă.