Phil, celebra marmotă – meteorolog, a prezis vremea. Ce schimbări vor apărea și când vine primăvara

Celebra marmotă pe nume Phil, cel mai celebru 'meteorolog' american, a ieșit vineri din vizuina lui din Pennsylvania și „nu şi-a văzut umbra”, semn că temperaturile mai calde ale primăverii vor veni mai devreme anul acesta în America de Nord.

03 feb. 2024, 14:12
Phil, celebra marmotă – meteorolog, a prezis vremea. Ce schimbări vor apărea și când vine primăvara

O mulțime de oameni s-au adunat în Punxsutawney în zori, un orălel aflat la nord-est de Pittsburgh, cu scopul de a sărbători Ziua Cârtiţei (în fapt, a marmotei). L-au văzut pe Phil ieșind din trunchiul lui de copac ca să ofere prognoza meteo anuală.

„Ceea ce nu a oferit această vreme este o umbră sau un motiv pentru a se ascunde. Veşti bune în această Zi a Cârtiţei. O primăvară timpurie este pe drum”, a citit „traducătorul” oficial al lui Phil într-o proclamaţie, în aplauzele mulţimii care a asistat la evenimentul pus în scenă în fiecare zi de 2 februarie în acest oraş din Pennsylvania.

Citește și Schimbare bani 2024. Moneda de 100 de euro care îţi umple conturile. Este la mare căutare printre colecţionari

Legenda spune că dacă rozătoarea își vede umbra în Ziua Cârtiţei, vremea friguroasă şi viscolită va persista timp de şase săptămâni. Dacă este înnorat şi nu apare nicio umbră, se apropie începutul primăverii.

Acest eveniment provine de un ritual din moși strămoși adus în America de imigranții germani stabiliți în Pennsylvania. Prima dată Ziua Cârtiței a fost în 1886, conform Clubului Cârtiţei Punxsutawney.

S-a făcut și un film numit Ziua Cârtiței, care a devenit cunoscut odată cu filmul clasic omonim din 1993, cu Bill Murray. Phil a prezis corect vremea doar în 30% din cazuri în ultimii zece ani.

În tot acest timp, în care Phil îşi făcea predicţia, California se pregătea pentru un al doilea ciclon atmosferic care urma să aducă şi mai multe ploi torenţiale duminică, după ce o furtună similară a abătut ploi abundente asupra statului la începutul acestei săptămâni. Însă zona Pittsburgh se poate aştepta la o vreme în mare parte blândă şi însorită până la sfârşitul săptămânii viitoare, cu temperaturi de până la 14 grade Celsius, mult mai calde decât de obicei pentru începutul lunii februarie.

Citește și Războiul din Orient se extinde. SUA au bombardat 85 de ținte din Siria și Irak. Reacție dură a Irakului: „Ni se încalcă suverantitatea”