Pianistul Nicolae Dumitru aduce „Poveştile vieneze” la Cluj

"Povești vieneze" - o denumire care te trimite către mirajul palatelor de altădată, Johann Strauss, arta, luxul și acel "l'air du temps" inefabil al celui mai apropiat și, am putea spune, familiar imperiu pentru intelectualul român din secolului XIX. Mai ales pentru cel din Ardeal și Bucovina.

13 oct. 2016, 17:22
Pianistul Nicolae Dumitru aduce „Poveştile vieneze” la Cluj

„Povești vieneze” este proiectul concertistic al pianistului Nicolae Dumitru oferit publicului meloman din Cluj pe 3 noiembrie la Sala Mare a Academiei de Muzică, după prezentarea la Sala Mare a Ateneului Roman, la Târgu Mureș, Bistrița, și la Viena (pe 27 aprilie programul a fost prezentat la Sala Barocă a Primăriei Vechi – Barocksaal des Altes Rathaus).

Nicolae Dumitru a dobândit de-a lungul anilor reputația unui pianist care depășește tiparele performerului clasic. Cel mai bine se simte în ipostaza de recital, față în faâă cu publicul, cu care stabilește o comunicare instantanee, atât prin programele extrem de interesante pe care le propune, cât și prin poveștile ce însoțesc aceste programe. Povești improvizate ad-hoc, care se îngemănează cu piesele interpretate într-o manieră unică, transformând recitalul de pian într-un spectacol la frontiera dintre performanță instrumentală și monospectacolul teatra. De aici colaborarea permanentă a pianistului cu Teatrul Act din București, în spectacolul „Poveste pentru pianist și măști”, care se desfășoară cu diferite tematici și programe („Chopin Underground”, „Patimile după Bach”, etc.) pe parcursul a cinci ani. 

În „Poveștile vieneze”, alături de Mozart, Chopin și Brahms, Nicolae Dumitru oferă o componentă românească pe cât de inedită, pe atât de spectaculoasă. Practic necunoscută publicului larg, “Rapsodia română” pentru pian de Ciprian Porumbescu va răsuna într-o versiune prelucrată chiar de către solist, care a simțit nevoia dezvoltării scriiturii pianistice destul de sumare a piesei. Ciprian Porumbescu, nume iconic aflat la originile muzicii românești, a fost timp de trei ani discipolul marelui Anton Bruckner la Viena. Alaturi de aceasta, nimeni alta decat spectaculoasa “Rapsodie Română” de Franz Liszt, piesa care poate fi o zugrăvire de maestru a lumii muzicale românești de la jumătatea secolului XIX.

Astfel, publicul clujean se va întâlni cu o evocare muzicală a Vienei de altă dată, dar și a izvoarelor muzicii românești într-un one man show oferit de pianistul Nicolae Dumitru.