Piaţa bijuteriilor, în schimbare: platina va bate aurul

Previziunile arată că dublarea preţului unciei de aur în ultimii doi ani va duce la o revizuire a preferinţelor cumpărătorilor de bijuterii, în 2012.

RomaniaTV.net
30 dec. 2011, 17:05
Piaţa bijuteriilor, în schimbare: platina va bate aurul

Platina va lua locul aurului în 2012. Clienţii ar putea renunţa la cunoscutul metal preţios în favoarea platinei pentru că preţul este mai mic cu 14 procente. Platina a pierdut 25 la sută din maximul tuturor timpurilor, înregistrat acum patru luni, în timp ce aurul doar 15 procente.

Constantin Vasilescu, preşedintele Patronatului Diamantelor crede că această situaţie este dată de creşeterea preţului la aur. „Faptul că platina va fi elementul de modă va afecta o creştere pe metale şi pietre pretioase. Există o stabilitate pe zona metalelor preţioase. Până acum doi ani aurul a evoluat într-o crestere excepţională, practic s-a dublat preţul unciei de aur„, a declarat Vasilescu, la România TV.

Bijuterii sunt însă convinşi că vânzările nu vor fi afectate şi sunt de părere că gusturile cumpărătorilor vor rămâne la fel, iar cine iubeşte aurul îl şi cumpără. Cristian Alecu, managerul unui magazin de bijuterii, admite însă ascensiunea platinei: „Ne putem aştepta la o uşoară creştere a vânzarilor la bijuterii în platina, dar aurul va rămâne principalul metal tranzacţionat în lumea bijuteriilor„.

Uncia de platină costă aproximativ 1.400 de dolari, adică cu 25% sub maximul tuturor timpurilor în timp ce aurul se vinde cu 1.590 de dolari. Specialiştii estimează şi o creştere a preţului la diamante cu 10 procente, anul viitor.