Piaţa construcţiilor nu va creşte nici în 2012

După o scădere de minimum 20% în 2011 față de 2010, în acest an, în cea mai fericită situație, piața construcțiilor se va menține la nivelul de anul trecut. 

23 ian. 2012, 10:09
Piaţa construcţiilor nu va creşte nici în 2012

Pe piața renovărilor nu se întrevăd perspective de creștere în acest an, până când nu va fi relansată politica de creditări, iar în ceea ce privește piața construcților noi – ansambluri rezidențiale sau clădiri de birouri- aceasta depinde în foarte mare măsura de politica naționala de taxe și impozite care, în acest moment, nu este atractivă pentru investitori, spun oficialii companiei Baumix.

 

Legat de evoluția prețurilor pentru materialele de construcții, 2012 va fi cu siguranță un an cu materii prime și resurse mai scumpe în general ceea ce, potrivit Baumix, va duce la o scumpire cu minim 5% a materialelor de construcții.

 

“Tendința anului 2011 a fost din păcate de promovare a produselor cu preț mic, ceea ce a dus la scăderea profitabilității pe întreg lanțul, și va avea ca efect lucrări cu durată scurtă de exploatare și la nivel calitativ mediocru. Noi sperăm într-o reorientare a preferințelor consumatorului înspre produsele de calitate în detrimentul celor caracterizate doar de un preț mic, fapt care ar putea aduce efecte benefice spectaculoase în industria de profil, atât pe verticală cât și pe orizontală”,  a declarat Răzvan Bobe, director cercetare dezvoltare Baumix.

În ceea ce privește posibila intrare pe piață a unor jucători noi în 2012, potrivit reprezentanților Baumix, aceasta este puțin probabilă, în condițiile în care suma capacităților de producție existente, conform declarațiilor producătorilor, depășește necesarul actual. De asemenea, se estimează că, dat fiind contextul economic și faptul că piața materialelor de construcții a fost una dintre cele mai afectate de criza din ultimii ani, și în 2012 vom asista la falimente/preluări.

 

Baumix se va concentra în 2012 pe promovarea celor mai noi produse, lansate la sfârșitul anului 2011, (sisteme complete pentru termoizolarea fațadelor, sisteme complete pentru hidroizolații și produse speciale pentru placări ceramice).