Piaţa de construcţii, în creştere rapidă datorită investiţiilor masive angajate de PSD: sute de contracte publice scoase la licitaţie

Sectorul construcțiilor în România se află într-o perioadă de creștere semnificativă, susținut de investițiile masive deblocate de Guvernul PSD anul trecut pentru proiectele cuprinse în Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
Filip Stan
05 iul. 2024, 17:20
Piaţa de construcţii, în creştere rapidă datorită investiţiilor masive angajate de PSD: sute de contracte publice scoase la licitaţie

Guvernul condus de Marcel Ciolacu, președintele PSD, și-a asumat rolul de a transforma investițiile într-un pilon principal al creșterii economice a României. Comenzile record venite din partea statului din ultima perioadă au ridicat masiv piata de construcții.

Sorin Grindeanu, despre candidatul PSD la prezidenţiale: „Cel mai bine cotat în sondaje şi în încredere şi ca intenţie de vot este Marcel Ciolacu”

Proiecte de infrastructură, spitale și școli, în valoare de peste 10 mld. euro sunt în prezent scoase la licitație, iar multe altele urmează să fie publicate. Până în 2030, se așteaptă realizarea de proiecte publice de cel puțin 120 mld. euro și proiecte private de 50-60 mld. euro.

Construcțiile au deschis în forță anul 2024, iar creșterea va continua și în 2025

Sectorul construcțiilor în România se află într-o perioadă de creștere semnificativă, susținut de investițiile masive deblocate de Guvernul PSD anul trecut pentru proiectele cuprinse în Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), dar și prin programe finanțate prin fonduri guvernamentale.

Conform Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză (CNSP), se estimează că volumul lucrărilor de construcții va înregistra o creștere de 7,6% în 2024, iar această evoluție va continua și în 2025, cu un plus de 9,1%. Pe ansamblul perioadei 2024-2027, creșterea totală se estimează că va fi la nivelul de peste 35%, față de anul 2023.

Guvernul Ciolacu a scos în 2024 la licitație sute de contracte, cu o valoare de peste 13 mld. euro

În prezent, sute de contracte publice se află în licitație pe platforma SEAP (Sistemul Electronic de Achiziții Publice), căutându-și executanții. Aceste proiecte acoperă diverse domenii, inclusiv infrastructură, spitale, clădiri pentru instituții publice de învățământ și dotarea cu energie termică a orașelor.

În total, de la începutul anului aproximativ 650 de proiecte au fost publicate pe SEAP, având o valoare cumulată de 67,6 mld. lei (peste 13 mld. euro), un efort administrativ coordonat la nivelul Cabinetului condus de Marcel Ciolacu.

Printre beneficiarii acestor proiecte de mare valoare se numără Compania Națională de Căi Ferate (CFR), Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Agenția Națională pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate, Compania Națională Administrația Canalelor Navigabile SA Constanța, Politehnica București și diverse administrații locale, inclusiv cea din Râmnicu Vâlcea.

Creșterea de PSD, la peste 97%, a absorbției de fonduri UE pune miliarde de euro la dispoziția firmelor de construcții

Piața construcțiilor a căpătat dinamism în ultimii ani, datorită implementării programelor europene pentru dezvoltarea infrastructurii critice. Această perspectivă promițătoare deschide oportunități semnificative pentru companiile de construcții, oferindu-le posibilitatea de a se angaja în lucrări valoroase și importante care le pot asigura veniturile pentru anii următori.

Creșterea veniturilor românilor, sprijinită de PSD, evidențiată de un nou record Fidelis

Valoarea pieței implementării programelor europene pentru dezvoltarea infrastructurii critice este estimată în prezent la 11 mld. euro, iar potențialul acesteia este imens, având în vedere că valoarea totală a proiectelor în execuție și planificate până în 2036 se ridică la 20 mld. euro.

PSD este partidul care introduce în România salariul minim european, are cei mai mulți primari și președinți de Consilii Județene campioni ai proiectelor cu bani de la Comisia Europeană și a reușit, în actuala guvernare, să ducă absorbția de fonduri europene la peste 97%.

Spynews
Ultima imagine cu Andrei Versace în viață. Cum s-a afișat și ce mesaj controversat a transmis cel căruia i se mai spunea și "Regele” fițelor | FOTO
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Locul din Europa în care se vorbește limba română la fel ca pe teritoriul țării noastre. Este limbă oficială și localnicii o folosesc în fiecare zi
Capital.ro
Vladimir Putin a ordonat retragerea. Umilință pentru Rusia: A însemnat o batjocură
Playtech.ro
Cele mai norocoase zodii în toamna 2024. Vor avea parte de mulți bani și iubire adevărată
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
ANALIZĂ. Cât de afectată este imaginea României de scandalul Dianei Șoșoacă în Parlamentul European
Spynews
Declarațiile cutremurătoare ale bărbatului din București care își plimba iubita decedată într-un căruț. Cum ar fi murit, de fapt, femeia: "Am lăsat-o vie..."
Spynews
Moarte suspectă în cartierul bogaților. Andrei Versace a fost găsit fără suflare într-un apartament din blocul milionarilor | VIDEO
Evz.ro
Aerul condiționat și cea mai enervantă problemă. Poate fi rezolvată foarte simplu
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
BREAKING NEWS. Andrei Versace, găsit mort în casă. Poliția a deschis un dosar de moarte suspectă, ultimele detalii
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Ce făcea dentista din Brăila cu pacienții în cabinet? Era singurul cabinet stomatologic fără camere de supraveghere
Capital.ro
Amendă de 500 de lei. Este lege pentru toți șoferii: Trebuie să fie vizibil
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Rusia Majorează Taxele de Import Pentru Produse Din „Țări Neprietenoase”
MediaFlux
RĂSTURNARE de SITUAȚIE! JOE BIDEN a CONFIRMAT OFICIAL
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'