Piaţa NFT-urilor s-a prăbuşit. Volumul de tranzacţionare a jetoanelor nefungibile a scăzut cu 97% în doar opt luni

Volumele de tranzacționare cu jetoane nefungibile - artă digitală și obiecte de colecție înregistrate pe blockchain - au scăzut cu 97%, de la nivelul record înregistrat în luna ianuarie.

28 sept. 2022, 18:27
Piaţa NFT-urilor s-a prăbuşit. Volumul de tranzacţionare a jetoanelor nefungibile a scăzut cu 97% în doar opt luni

Volumele de tranzacţionare ale NFT-urilor au scăzut la doar 466 de milioane de dolari în luna septembrie, de la 17 miliarde de dolari la începutul anului 2022, potrivit datelor de la Dune Analytics. Asta se traduce printr-o scădere abruptă, de 97%,, în doar nouă luni.

Aceste cifre ar pune tranzacțiile curente sub nivelul în care erau în iulie anul trecut, înainte ca nebunia NFT să declanșeze cu adevărat. Aceste date urmează rapoartelor anterioare de la începutul lui septembrie, conform cărora OpenSea, în prezent cea mai mare platformă de tranzacționare NFT în funcție de volum, a înregistrat o scădere a vânzărilor cu 75%, comparativ cu doar două luni înainte.

Citeşte şi Revolut, banca preferată a tinerilor, la un pas de colaps. Riscuri inacceptabil de ridicate și deficiențe majore descoperite de autoritățile din Anglia

Ceea ce face aceste date și mai interesante este că, în timp ce numărul de tranzacții a scăzut enorm, numărul total de comercianți nu a înregistrat o scădere atât de mare, conform datelor publicate de utilizatorul Dune Analytics, hildobby, preluate de Bloomberg. Au fost peste 42.000 de comercianți în total în septembrie anul acesta, comparativ cu un vârf de peste 66.000 în martie, dar numărul este cu puțin mai mic decât cei 45.000 de comercianţi care tranzacționau în martie.

Și chiar dacă mai puțini oameni obțin profituri din NFT, utilizatorii continuă să se confrunte hack-uri majore ale conturilor lor. Jason Falovitch, un fost manager sportiv care acum vinde proiecte NFT în numele lui Mark Cuban, a spus că duminică i-au fost furate patru NFT-uri din portofel, hackerul făcând un profit de 150.000 de dolari. Falovitch a postat ulterior pe Twitter că peste un milion de dolari au fost piratați în ETH și NFT.

Citeşte şi ANAF a publicat un material informativ privind fiscalizarea veniturilor realizate din tranzacţionarea jetoanelor nefungibile (NFT)