Piaţa RCA, una oligopolistă. Doar 7 jucători controlează 90% din subscrieri

Primii şapte jucători activi controlează aproximativ 90% din totalul subscrierilor pe segmentul asigurărilor obligatorii de răspundere civilă pentru autovehicule (RCA). Drept urmare acest segment pare să prezinte anumite trăsături oligopoliste, reiese din raportul Consiliului Concurenţei, intitulat "Evoluţia concurenţei în sectoarele cheie 2015".

05 nov. 2015, 12:35
Piaţa RCA, una oligopolistă. Doar 7 jucători controlează 90% din subscrieri

O piaţă este oligopolistă atunci când este controlată de câteva companii, care pot ajunge la practici anticoncurenţiale, dăunătoare formării libere a preţurilor şi prin urmare cumpărătorilor, scrie Agerpres. 

Citeşte şi În ce oraşe din ţară asigurările RCA sunt cele mai ieftine. Unde sunt cele mai scumpe

Trăsăturile oligopoliste ale pieţei RCA există, deşi „sunt oarecum atenuate în evaluarea gradului de concentrare prin intermediul indicatorului HHI, datorită valorilor efective ale cotelor de piaţă înregistrate de asigurători”, se spune în raportul Consiliului Concurenţei, citat de Agerpres.

De exemplu, în evaluarea puterii de piaţă prin prisma subscrierilor, primii trei concurenţi au cote de piaţă relativ apropiate, aceeaşi situaţie întâlnindu-se şi în cazul următorilor trei asigurători. Modalitatea de calcul a HHI pune accentul pe valorile ridicate ale cotelor’, se menţionează în raport.

Potrivit Consiliului Concurenţei, indicele Herfindahl-Hirschman (HHI) este cel mai frecvent indicator utilizat de autorităţile de concurenţă pentru evaluarea gradului de concentrare a unei pieţe. Indicatorul HHI se calculează ca sumă a pătratelor cotelor de piaţă ale tuturor participanţilor, ceea ce înseamnă că indicatorul se poate situa între valori foarte mici, apropiate de zero (pentru piaţa cu concurenţă perfectă) şi 10.000 (pentru cazul monopolului).

Citeşte şi Tribunalul Bucureşti a amânat din nou luarea unei decizii în cazul falimentului Astra

„HHI fluctuează în intervalul 1.200 – 1.400 şi nu prezintă o tendinţă evidentă de creştere. În ceea ce priveşte ratele de concentrare, nici aceşti indicatori nu cresc semnificativ pe parcursul perioadei 2011 – 2015′, se mai spune în raport.

Reprezentanţii Consiliului Concurenţei susţin că pieţele cu un grad mai ridicat de concentrare sunt considerate a fi mai expuse la apariţia comportamentelor anticoncurenţiale, iar în cazul în care astfel de comportamente apar pe piaţă ‘efectele lor negative asupra consumatorilor sunt considerate a fi mai nocive”.