Piaţa Roşie, în sărbătoare: Ruşii aniversează cu pompă Ziua Victoriei GALERIE FOTO

Impresionantă desfăşurare de forţe la Moscova, unde are loc parada cu ocazia Zilei Victoriei. De asemenea, în mai multe oraşe din Rusia au fost organizate parade militare.

RomaniaTV.net
09 mai 2013, 07:39

Parada este condusă de Comandantul Suprem al Trupelor Terestre, general-colonel Vladimir Cirkin. La Parada Victoriei participă 11.312 persoane.

Prin Piaţa Roşie vor trece 101 de maşini militare: tancuri, vehicule blindate, sisteme de rachete de apărare antiaeriană, obuziere autopropulsate. Deasupra Pieţei Roşii vor zbura 8 elicoptere şi 60 de avioane.

Conform autorităţilor moscovite la ceremoniile din Piaţa Roşie vor lua parte mii de persoane. Sute de poliţişti vor asigura ordinea în oraş.

Spre seară, un imens foc de artificii va lumina cerul Moscovei. Ziua de 9 mai marchează capitularea Germaniei Naziste în faţa forţelor Uniunii Sovietice în cel de-al doilea război mondial. Evenimentul a fost sărbătorit pentru prima dată în republicile sovietice în 1946.

Mai mult de 2.000 de militari din unităţile de aviaţie şi de apărare antiaeriană supraveghează joi graniţa aeriană a Federaţiei Ruse în contextul în care ţara marchează capitularea Germaniei naziste în fata aliaţilor în al Doilea Război Mondial, relatează Interfax, citată de Agerpres. „Sisteme moderne radar vor supraveghea în timp real toate obiectivele aflate în văzduh, de la aeronavele mari de pasageri până la avioanele sport sau baloane cu aer cald„, a indicat şeful serviciului de presă al Districtului Militar Vest, colonelul Andrei Bobrun, potrivit căruia „graniţa aeriană a Rusiei este sub lacăt”.

Ziua de 9 mai a fost declarată zi liberă în unele state sovietice începând cu anul 1965. În Rusia, impresionanta paradă cu ocazia Zilei Victoriei a fost suspendată în anii ’90 după destrămarea Uniunii Sovietice. Ceremoniile au fost reluate odată cu venirea la putere a lui Vladimir Putin.