PÎCCJ: Procurorii au reţinut opt persoane într-un dosar de evaziune. Prejudiciu: 3 milioane de euro

Procurorii au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de unsprezece inculpaţi, persoane fizice şi juridice, reţinând opt persoane, într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani cu un prejudiciu de circa 3 milioane de euro, a informat, joi, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ), transmite Agerpres.

29 ian. 2015, 16:42
PÎCCJ: Procurorii au reţinut opt persoane într-un dosar de evaziune. Prejudiciu: 3 milioane de euro

Potrivit comunicatului PÎCCJ, acţiunea procurorilor Secţiei de urmărire penală şi criminalistică vizează opt persoane, aflate în stare de reţinere, Robertino Stan şi Mariana Stan, Luminiţa Costin, Alexandru-Robert Oprea, Ştefan-Florin Clinciu, Gheorghe Clinciu, Pavel-Marian Usturoi şi Gheorghe-Aurelian Anghel, precum şi trei societăţi comerciale, S.C. Cross Pharm S.R.L., S.C. Farmacia Vitaplus Cernica S.R.L şi S.C. Benedict Pharma S.R.L..

Conform comunicatului citat, cei opt reţinuţi vor fi prezentaţi în cursul zilei de joi judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă.

Potrivit procurorilor, Robertino Stan şi Mariana Stan – soţ şi soţie, „în calitate de administratori de drept şi de fapt ai celor trei societăţi comerciale menţionate, au prejudiciat bugetul de stat cu circa 3 milioane euro prin înregistrarea în evidenţele financiar contabile de cheltuieli fictive reprezentând facturi de prestări servicii”.

„Acest mecanism a fost creat de cei doi inculpaţi cu concursul inculpaţilor Costin Luminiţa (contabila celor trei societăţi comerciale) şi Oprea Alexandru Robert, administrator al altei firme ce făcea parte din circuitul fictiv conceput. Cel de-al doilea mecanism infracţional de disimulare a adevăratei naturi a dispoziţiei, circulaţiei şi proprietăţii sumelor de bani a fost realizat în mod empiric, prin întocmirea de contracte de împrumut între S.C. Cross Pharm S.R.L. şi mai multe persoane fizice, deşi societatea nu avea acest obiect de activitate, ci desfăşura operaţiuni de comerţ cu medicamente. În acest fel, o parte din suma cu care a fost prejudiciat bugetul de stat a fost supusă procesului de spălare a banilor, prin transferuri bancare, urmate de retragerea zilnică de la ATM-uri şi folosirea disponibilului în interes personal sau în activitatea societăţilor, fără a se cunoaşte cu exactitate circuitul sumelor de bani după retragerea din unităţile bancare, astfel fiind disimulate provenienţa, circuitul şi proprietarul real al banilor”, precizează comunicatul de joi al PÎCCJ.

Procurorii susţin că „atitudinea reală a persoanelor implicate în circuitul infracţional a fost relevată în perioada efectuării de verificări de către organele fiscale, timp în care au optat să încerce modificarea înregistrărilor contabile”.

În urma percheziţiilor efectuate miercuri, mai arată comunicatul PÎCCJ, „au fost identificate o serie de bunuri relevante pentru probarea activităţii infracţionale, precum: sume de bani; documente contabile; registre de evidenţă fiscală; medicamente de diferite tipuri folosite în tratarea unor boli grave, unele dintre ele având data de valabilitate expirată sau prezentând semne vizibile de manipulare, depozitate în condiţii improprii; caiete/ agende în care se află înscrise situaţii care atestă circuitul ilicit al medicamentelor; calculatoare, laptop-uri şi hard-disk-uri”.