Pictor român, demn de Cartea Recordurilor. A făcut aproape 1.000 de tablouri cu Ceauşescu VIDEO

Un pictor din Ialomiţa a realizat aproape 1.000 de portrete ale lui Nicolae Ceauşescu. Bărbatul era unul dintre cei mai apreciaţi pictori ai dictatorului.

RomaniaTV.net
02 iun. 2015, 11:00
Pictor român, demn de Cartea Recordurilor. A făcut aproape 1.000 de tablouri cu Ceauşescu VIDEO

Cristian Ionel a fost unul dintre pictorii lui Nicolae Ceauşescu. Nici acum, după 25 de ani, nu a uitat teama cu care îl picta pe dictator atunci când i se cerea în mod imperativ un portret. Dacă acestuia nu îi plăcea, îşi risca libertatea, spune pictorul, dar comenzile pentru tablouri erau nenumărate.

Am făcut cred că 800-1.000 de tablouri cu el. Foarte multe panouri de propagandă. Dormeam câte doua ore pe noapte, aşa de exploatat eram. Stresul pe timpul ăla era foarte mare„, a declarat pictorul, pentru România TV. „Pânza pe care se lucrau portretele cu Ceauşescu, parcă a fost aşa un ghinion pentru el, se folosea la dosul încălţămintei. Cizmarul a rămas cizmar pâna a murit, şi pe portrete„, mai spune Cristian Ionel.

Citeşte şi POVESTEA INCREDIBILĂ a lui George Ceauşilă, fotbalistul INTERZIS de Nicolae Ceauşescu

Tablourile sale ajungeau în sălile de clasă din şcoli, în fabrici şi erau foarte bine plătite, încă un motiv ca artistul să regrete epoca trecută. „Am avut portrete pe care mi se dadeau şi 20.000 de lei, 15.000 lei„, îşi aminteşte pictorul.

Citeşte şi Un muftiu malaezian o dă ca exemplu negativ pe Elena Ceauşescu

Ultimul portret cu dictatorul l-a realizat cu circa două luni înainte de Revoluţie. Acum s-a reprofilat şi cât e ziua de lungă realizează peisaje şi personaje din basme pentru grădiniţe şi spitale. Talentul său pentru pictură a fost moştenit şi de fiul său în vârstă de 7 ani.