Pictorul şi sculptorul mexican Manuel Felguerez a murit la vârsta de 91 de ani

Pictorul şi sculptorul mexican abstract Manuel Felguerez, reprezentant al unei generaţii care s-a distanţat de viziunea naţionalistă a muralismului mexican, a murit la vârsta de 91 de ani, a anunţat luni ministrul Culturii, Alejandra Frausto, potrivit DPA.

RomaniaTV.net
09 iun. 2020, 06:25
Pictorul şi sculptorul mexican Manuel Felguerez a murit la vârsta de 91 de ani

Felguerez a decedat duminică, iar locul şi cauza morţii sale nu au fost făcute publice.

Citeşte şi: Pierderea grea pentru cultura română. A murit un pictor valoros

Artistul a fost unul dintre pictorii abstracţi cunoscuţi din Mexic. El a făcut parte din aşa-numita „Generación de la Ruptura”, care s-a distanţat în jurul anului 1950 de curentul naţionalist al muralismului mexican – reprezentat de artişti precum Diego Rivera (1886-1957) şi David Alfaro Siqueiros (1896-1974) – în căutarea unei expresii artistice mai universale.

Moştenirea sa este vastă şi diversă. Opera sa recunoscută internaţional a inspirat munca altor artişti„, a declarat Frausto pe Twitter.

Felguerez s-a născut pe 12 decembrie 1928, în Valparaiso, la aproximativ 750 kilometri nord-vest de Ciudad de Mexico. El a studiat arta în capitală apoi a călătorit la Paris, unde a început să sculpteze sub influenţa cubistului rus Ossip Zadkine (1890-1967).

Un muzeu i-a fost dedicat lui Felguerez în oraşul Zacatecas, iar lucrările sale pot fi admirate în muzee şi colecţii private din Mexic şi din străinătate.

În 2016, artistul a fost recompensat cu Medalia pentru Arte Frumoase din Mexic, una dintre cele mai înalte distincţii culturale din ţara sa.