Pictura 3D în Parcul Izvor. Timp de doua zile, Daniel Relenschi duce arta într-un spaţiu al iluziilor optice

Daniel Relenschi, primul pictor 3D din România, picteaza pe 5 si 6 Septembrie, în cadrul Creative Fest 2015, o lucrare in tehnica 3D, cu tema: interactiunea urbanului cu natura. Este a doua participare a artistului la acest festival, care strange atat artisti vizuali cat si muzicieni de renume, tema festivalului fiind arta urbana.

RomaniaTV.net
04 sept. 2015, 17:24
Pictura 3D în Parcul Izvor. Timp de doua zile, Daniel Relenschi duce arta într-un spaţiu al iluziilor optice

Cea de-a doua ediție a festivalului de artă și cultură urbană Creative Fest va avea loc în acest an pe 5 şi 6 septembrie, în Parcul Izvor din Capitală. Timp de două zile, bucureștenii și nu numai sunt așteptați la o serie de evenimente spectaculoase, precum concerte, demonstrații de street dance, grafitti, 3D urban art, space painting, acrobații cu flăcări, freestyle football şi sporturi extreme.

Într-un decor ce face trimitere către un București miniatural, plin de farmec și culoare, vizitatorii au ocazia de a admira spectaculoasele picturi 3D pe asfalt realizate de Daniel Relenschi. Evenimentul are loc in Parcul Izvor Bucuresti, in zilele de Sambata si Duminica, incepand cu ora 16 ale fiecarei zile. Intrarea este liberă.

Daniel Relenschi are doar 27 de ani şi este artistul care a făcut prima pictură 3D din România pe asfalt şi primul pictor din lume care a reuşit să facă primul tablou 3D în ulei. Pe o pânză albă sau pe un asfalt prăfuit, tânărul din Botoşani creează adevărate opere de artă. Vezi aici alte picturi semnate de tânărul artist.

Pentru Daniel Relenschi pictura este mai mult decât o simplă pasiune, este un mod de a trăi, de a vedea şi înţelege frumosul din jurul lui. Lucrările sale sunt adevărate opere de artă, adevărate capodopere. Are doar 27 de ani şi până acum a reuşit să picteze peste 2.000 de tablouri. A îndrăgit desenul de mic, însă primul tablou l-a realizat în urmă cu cinci ani. Drumul spre pictură a fost greu şi cu multe obstacole.

A început să deseneze la vârsta de 4 ani şi deşi talentul îl moştenise din plin de mama sa a trebuit să înveţe totul singur. O vedea pictând şi voia să facă şi el la fel. Nu ştia cum să dea viaţă creionului din mână şi nu primea răspunsuri. Mama sa nu i-a arătat niciodată nimic, trebuia singur să înţeleagă, să caute, să descopere. A fost fericit că în şcoală existau orele de desen, se bucura din plin de ele pentru ca acasă nu găsea îndrumare şi încurajare spre pictură, şi asta pentru ca în acea perioadă interesul pentru artă scăzuse total. A vrut să studieze arta în clasele V-VIII, însă mama sa a refuzat şi l-a trimis la o clasă de matematică-informatică.

După ce a studiat la un liceu textil pe profil design vestimentar s-a specializat în crochiul de modă. A cochetat o bună perioadă cu lumea modelingului unde a colaborat cu Irina Schrotter şi Doina Levintza pentru ca apoi să-şi dea seama că pictura trebuie să devină prioritate, o profesie.

Primele tablouri le-a făcut în 2008, atunci când a avut şi prima expoziţie. Şi-a prezentat lucrările la Sala Polivalentă din Muzeul Judeţean Botoşani unde a avut un mare succes. Din acel moment, viaţa artistului s-a schimbat radical. Au urmat numeroase comenzi şi provocări. A pictat tablou după tablou şi a reuşit de fiecare dată să impresioneze cu talentul său. În cinci ani a pictat aproape 2.000 de tablouri.

„În pictura mea se găseşte tot ce e frumos. Încerc să pictez frumosul sau să-l reinventez. Câteodată sunt tentant să pictez şi alte lucruri şi încerc să nu-mi dau frâu acestor imbolduri”, spune pictorul.

Într-o zi, Daniel a primit o provocare din partea unui prieten care l-a întrebat dacă poate face o pictură 3D pe asfalt. A zis „da”, deşi nu ştia nimic despre 3D.

Cu această lucrare, Daniel Relenschi a devenit artistul care a realizat prima pictură 3D din România. Asta după ce iniţial se scrisese în presă că germanul Manfred Stader făcuse la noi în ţară o astfel de lucrare în premieră. Au urmat interviuri peste interviuri şi s-a aflat apoi că de fapt tânărul român era cel care adusese pentru prima dată pictura 3D pe străzile din România.

„Mi-a plăcut să mă provoc şi am zis că dacă altcineva poate, şi eu pot face lucrul acesta. Pictura a fost realizată în cadrul festivalului de publicitate nonconvenţionala ADfel în 2011”, a povestit artistul.

„Interacţiune”, primul tablou 3D în ulei din lume

După ce a realizat prima pictură 3D pe asfalt, Daniel Relenschi a simţit nevoia să facă mai mult, şi a reuşit. A pornit de la ideea că 3D-ul trebuie dus către alte culmi faţă de cele pe care le ocupa şi a realizat primul tablou 3D în ulei din lume.

„Lucrarea este plină de simboluri, se poate vedea mâna care pare să întindă un măr dar aceasta iese dintr-un univers necunoscut, o lume de ideal, trecerea produce durere, dar odată ce interacţionezi vezi lucrurile tot mai clar. Am făcut referire aici la geneza. Se mai pot observa şi alte ”subtilităţi”, dar acestea rămân a fi descoperite de privitor”, explică pictorul.

Picturile lui Daniel Relenschi sunt apreciate și la nivel internațional. A expus și a preluat comenzi din țări ca Statele Unite, Belgia, Franța. În Germania a lucrat pentru Neuburg an der Kammel Schloss, un castel în care pot fi văzute două lucrări de dimensiuni impresionante.