Piedone, despre dosarul Colectiv: „Şi dacă ar fi murit copiii mei în incendiu, pe lege m-aş considera nevinovat”

Primarul sectoruui 5, Cristian Popescu Piedone, a acordat marţi un amplu interviu, în cadrul căruia a răspuns mai multor întrebări despre copilăria sa ca fiu de diplomat, despre ascensiunea politică, dar şi despre implicarea şi vina sa în cazul tragediei de la clubul Colectiv.

07 apr. 2021, 01:25
Piedone, despre dosarul Colectiv: „Şi dacă ar fi murit copiii mei în incendiu, pe lege m-aş considera nevinovat”

Piedone susţine că nu are nicio vină în tragedia de la Colectiv, în urma căreia a demisionat din funcţia de primar al sectorului 4, şi că nu şi-ar schimba părerea nici dacă printre victimele incendiului s-ar fi aflat şi copiii săi.

Întrebare: Ce masuri ar trebui sa impuna Guvernul romanilor?

„In primul rand trebuie sa constientizam ca acest virus exista. Nu cred ca exista prieteni, familie in jurul nostru, care sa nu fi suferit de pe urma lui. Unii au sfarsit tragic, altii au trecut prin boala. Nu am vrut masuri mai dure decat Guvernul Romaniei. Trebuie sa ne batem cu virusul. Suntem in valul 3 si vedem in spitale ca locurile la ATI sunt epuizate, de aceea consider ca asumarea responsabilitatii in siguranta cetateanului este necesara, in ciuda protestelor. Sunt ferm convins ca si cei care protesteaza, si ma refer si la domnul Stanoevici, nu trebuie sa fim inconstienti. Eu nu sunt impotriva protestatarilor, dar trebuie sa constientizam ca suntem responsabili.”, a spus Piedone la Kanal D.

Întrebare: Veti merge la biserica in noaptea de Inviere?

Bineinteles ca voi merge, dar voi respecta i legile de la vremea respectiva. Indiferent cine va merge la biserica si ce coloratura politica, acest virus nu face distinctie. Cred in vaccin si ma voi vaccina, dar nu m-am vaccinat inca, pentru ca am vrut sa las locul celor care au mai multa nevoie. Un capitan trebuie sa paraseasca ultimul corabia.

Întrebare: Cine ar fi fost Cristian Popescu fara renumele Piedone?

Eram asimilat cu Bud Spencer, pentru ca atunci aveam la 218 kb, acum cu 128 de kg. Prima data mi-am pus numele in apararea mea si a lui Piedone. Ii multumesc nasului meu Huidu, care mi-a zis prima data asa. S-a potrivit ca si Libertatea sa imi zica la fel in aceeasi zi. Ajunsese sa i se zica si familiei mele Piedone. Nu m-ar fi deranjat, dar incepusera atacurile. In urma unui inteviu cu colonelul Robert Turcescu, in Evenimentul Zilei a aparut titlul „justitiarul penal Piedone”. Atunci am zis ca daca toata lumea ma ataca, mi-l legiferez in buletin. Am zis ca si pe buletinul de vot, cati au 4 prenume? Sunt mandru de pseudonimul asta, pentru ca m-am si putut apara si m-am si dezvoltat.

Întrebare: V-ati folosit de vedete ca sa va cresteti popularitatea?

„Nu. Cu toata lipsa de modestie, nu sunt narcisist, eram deja vedeta, s-ar putea ei sa fi avut nevoie de mine. Omul este un animal, simte de cine sa se apropie. Eu cred in oameni si in comunicarea lor, au stiut de cine sa se apropie.”, a declarat Piedone.

Intrebare rosie: cate operatii de micsorare a stomacului aveti?

Da, gastric sleve, prima operatie. Dupa 5 ani si un an de restrictii severe, daca nu tii un regim strict e degeaba. Stomacul e un muschi, d-aia nu trebuie sa bei cola si altele. Tu vrei sa bagi oricum, vrei sa distrugi frigiderul. In fiecare an pe 11 august merg la moastele Sfantului Spiridon, si am luat in Grecia 30 de kg in cateva zile. Asa ca am facut gastric bypass atunci, ca m-am speriat. Bypass-ul este ireversibil. Deci am doua operatii.

Întrebare: Ce regim alimentar aveti?

Acum cu siguranta suportabil de tota lumea. Azi am 112 kg. Raportat la meniu, sunt detinatorul unui record. Eram consilier local la sectorul 6, prin 2001, si am fost invitat de un prieten, doar noi 2, sa mancam niste mici la Sorlei. Si vine ospatarul, el zice ca vrea 4 si eu comand 100 de mici. A iesit toata bucatari sa intrebe daca a venit un grup, le-a zis ca nu, sunt doar doi insi la masa. Am mancat 96 de mici. Un mic facut ramane la vreo 30 de grame, deci pe la 2 kg de carne. D-aia am ajuns la disperare, ca avem o vorba, „murim cu carnatii in buzunar”. Cand am vazut cum imi cresc copiii, am zis ca gata, vreau sa ii vad cum cresc.

Întrebare: La ce varsta ati invatat limba romana?

Cu ea m-am nascut, doar ca in perioada de formare eram la gradinita in Egipt si erau mai multi arabi. Eram obisnuit cu anumite comportamente, am venit in Romania la 7 ani si am intrat in clasa 1. Taica-miu a stat 7 luni cu mine in banca, ca sa ma adaptez. Atunci parintii mei m-au tinut acasa si m-au dat urmatorul an la scoala. Referitor la cat stiu araba, mai inveti de colo, mai furi de colo, mai inveti si injuraturile. N-am exersat, dar de multe ori, in cadru in care cineva vorbeste araba, incep sa imi aduc aminte si imi dau drumul.

Întrebare: Ce privilegii v-au adus functiile tatalui in regimul comunist?

Niciunul, doar am simtit o bunastare in familie. In rest, eu am fost un rebel, fiind ultimul nascut, Praslea. Mama ma alinta Dudoaca lui mama. Nu am avut privilegii, fratii mai mari, unu cu 10 ani si unu cu 7 ani, au ramas acasa, eu i-am urmat pe parinti in misiunile diplomatice. Eu eram un rebel, pentru ca asa am fost construit. Drept dovada, m-am si angajat, desi aveam tot ce imi trebuie in casa.

Întrebare: Care a fost cea mai mare pedeapsa pe care v-a aplicat-o tatal dumneavoastra?

Astea sunt lucruri luate din cercuri intime de prieteni, nu sunt informatii publice. M-a sculat la 5 dimineata, sa ma duca la Pompe Aversa, imbracat cu tot ce aveam mai bun, cu toate privilegiile pe care le aveam, pentru ca a inteles ca inteleg ca le merit. Ma dureau acele toale de pe mine, ca le-am murdarit in prima jumatate de ora, dar nu am abandonat si amluptat in continuare. Dupa o saptamana i-am zis ca nu nu mai vreau sa lucrez acolo, am zis ca am inteles si nu m-a mai dus.

Întrebarea rosie: cat v-a costat diploma de bacalaureat?

Constiinta mea, bani 0. Am constientizat ca munca cu invatamantul trebuie sa mearga impreuna. Mi-am adus aminte de vorbele lui tata. Si iata ca acum nu poti intra nicaieri fara o diploma. La un moment dat, daca te uiti in traista, ai bani, dar constientizezi ca-ti trebuie si carte. Le-am vrut pe amandoua si iata ca astazi suntem fata in fata.

Întrebare: V-au placut banii mai mult decat scoala?

Nu stiu cui nu-i plac. Important e cum ii castigi. Sa-i dea Dumnezeu sanatate lui Ceausescu. El zicea ca ai perisabilitate de nu stiu cat la mie per vagon. El imi lasa niste lazi de portocale, nu trebuia sa le fur eu. Se creaza o invidie in jurul unui om care vrea sa faca ceva, ca pune lastar, ca face orice. Fa si tu, tata, poti? E usor din gura, de muncit e mai greu. Eu mi-am muncit banii.

Întrebare rosie: ati mintit ca sa obtineti o casa de la stat?

Sub nicio forma. Este dreptul oricarui cetatean. Acea rebeliune a mea, imi pare rau acum, ca nu mai am parintii. Eram casatorit, nu eram angajat politic, mi-am solicitat dreptul. Am depus cerere si primarul mi-a aprobat-o, nu a existat nicio ilegalitate. Eram casatorit, sotia avea deja primul copil, stiti cum e cand stai cu toata familia. Am zis sa fiu eu care sa fac pasul si sa ma mut.

Întrebare rosie: ati fost primarul intereselor?

Oau, cele mai mari interese! O data, punerea in posesie nu se face de primaria de sector. Vorbiti de zona Pritvorului, unde i s-a retrocedat unei persoane o parte din parcul Oraselul Copiilor. Eu am refuzat sa semnez acea autorizatie, instanta m-a obligat sa semnez, iar ONG-ul lui Nicusor Dan a contestat din nou si instanta a avut dat castig de cauza  si a anulat autorizatia pe care ma obligase sa o semnez.

Întrebare: Cum ati cucerit-o pe sotia dumneavoastra?

Ma dati in sentimente. Confirm ca este tot ce am mai stralucit pe lume, daca nu o gasesc in pat plec dupa ea. Suntem dependenti, ca sa zic asa, de casnicie. Iubirea exista, imi iubesc familia si sotioa, in familie sunt eu zeu, e Olimpul meu. Cobor in ficare zi in jungla, dar fara familie nu exista nimic. Trebuie sa-ti respecti sotia, pentru ca e nacatoarea bucuriilor tale. Eu nu am vazut cum au crescut copiii mei, pentru alergarea dupa bani, dar acum vreau sa-mi vad nepotii cum cresc.

Întrebare: Cum il striga nepotii pe primarul Piedone?

Tataie. Nu pot sa spun care cum si gradul in care ei ma iubesc sau eu ii iubesc pe ei. Voi mai avea o nepoata, de la fata mea, deci voi fi bunic de 4 nepoti. Cand vin seara acasa si stau sa ma dea cu ruj nepoatele si sa ma machieze, ele nu trebuie sa simta apasarile mele. De multe ori zambesc doar pentru ei, pentru ca sufletul meu are alta rezonanta. Dar da, de la ei ma incarc si am puterea sa merg mai departe.

Piedone: „Dacă sunt considerat vinovat, aş lua toate păcatele lumii. Şi mântuitorul a fost răstignit”

Întrebare: Ce defecte aveti?

Ne nastem, din pacate, si din defecte. Nu e perfect niciunul, indiferent de ce carte ai. Sunt extrem de sentimentalist, cred foarte mult in oameni, nu stiu cate defecte am. Sub nicio forma nu sunt zgarcit si niciodata cu familia. Justitiarul cunoscut, cand intra in casa, este altul. In casa Imparateasa este sotia mea, acolo merg ca supus si imi place sa fiu supus familiei mele.

Întrebare rosie: sunteti expert in traseism politic?

Nu. Sunt o albina, albina se duce dupa floare, dupa nectar. Daca nu am avut dependenta de vreun partid, eu mi-am azut interesul obstii. Daca am simtit animalic ca a trebuit sa merg cu USL, ei au avut 65%, eu 84%. Eu am cautat sa fac politica cetateanuui. Eu nu plec capul in fata unui partid, ci ca sa aduc fonduri insectorul meu. Coloratura politica si dezbaterile sunt inutile, daca nu aduc bunastare. Oamenii nu mai sunt prosti, cum sunt considerati in campaniile electorale.

Intrebare rosie: va simtiti vinovat pentru mortii de la Colectiv?

Din prima zi, am sa incep a va spune ultimul cuvant in fata judecatorului de a fond: Domnule judecator, daca copiii mei s-ar fi aflat in clubul Colectiv si s-ar fi intamplat sa moara, eu as fi spus in continuare ca sunt nevinovat pe lege. Sunt tata, sunt bunic, stiu ce insemna, vad, nu sunt lipsit de realitate. Nu as fi vrut sa traiesc asemenea clipe, dar nu pot sa imi asum ce nu imi apartine mie.

Daca m-as simti vinovat, as avea puterea sa recunosc in fata natiunii ca am gresit. Daca as sti ca acesti copii ar invia, mi-as asuma. Vreti ca eu sa fiu acarul Paun, ati gasit adevaratul vinovat. Toti primarii de a acea vreme au semnat, in conformitate cu legea. La registratura s-a depus pentru bar, vanzare bauturi alcoolice, 80 de locuri la mese. Atat a solicitat.

Ca ulteior a bagat peste, nu am prerogative sa controlez decat orar de functionare si proveninenta marfii. Sub 80 de locuri nu se solicita aviz ISU. Noi ne supunem legislatiei, acele doua hotarari de consiliu nu sunt peste legea primara. Eu nu am nicio competenta si sunt acuzat ca am eliberat autorizatie fara aviz ISU, ori nu era necesara.

Întrebare: Sunteti pregatit sa faceti inchisoare?

„Nu stiu ce sa spun direct. A fi pregatit pentru nedreptate… si Mantuitorul a fost rastignit. Nu ma asimilez Lui. Daca se considera ca sunt vinovt, as vrea sa iau toate pacatele asupra mea, nu mai e nimeni vinovat, nici ministrii, nici premierul. Ard spitale si nu mai e nimeni vinovat, sa ma ia tot pe mine. Nu fug, nu ma duc in Madagascar, imi primesc sentinta cu demnitate, dar daca exista dreptate in tara asta, nu am eu ce sa caut in treaba ata. Nu mai pot, ia-ma odata, nu sunt nici primul, nici ultimul. Si acolo ma duc, stiu ca sunt nevinovat.”, a mai spus Piedone.

Citeşte şi: Raluca Turcan se contrazice: „Mai am 10 zile să plătesc amenda”, apoi „E o lecţie învăţată, am plătit amenda” VIDEO