Piele artificială, creată într-un laborator din Iaşi

Premieră în România. Într-un laborator din Iaşi se face piele artificială pentru transplant. Deocamdată se fac teste pe animale, dar peste doi ani pielea produsă în laborator ar putea fi folosită în cazul pacienţilor cu arsuri. Astfel, costurile intervenţiilor chirurgicale se vor înjumătaţi.

26 mart. 2014, 06:55
Piele artificială, creată într-un laborator din Iaşi

De patru ani, într-un laborator al Facultăţii de Bioinginerie Medicală din Iaşi se lucrează la obţinerea pielii artificiale. Mai întâi se realizează o matrice specială pe care apoi sunt puse celule, acum de origine animală, iar în viitor ale persoanei care va avea nevoie de transplant.

„Ceea ce vedeţi este un material pe care dorim să îl populăm cu celule… pentru a-i testa biocompatibilitatea. În general se iau cam trei probe de material”, a explicat specialistul Raluca Vulpe.

Pielea artificială se află în fază de testare, dar specialiştii estimează ca produsul finit va putea fi folosit pe pacienţi în doi ani.

„Faţă de pielea naturală cea artificială poate avea caracteristici diferite ca structură, in momentul în care intra cu ţesutul trebuie însă să se comporte ca şi cea naturală”, a precizat prodecanul Liliana Verestiuc.

Până acum, în ţara noastră nu s-a produs piele artificială. Chirurgii plasticieni fiind nevoiţi să lucreze cu piele artificială din import al cărei preţ este de 8 euro pe cm pătrat.

Piele artificială ar urma să coste 4 euro pe centimetru pătrat, astfel costurile unui transplant de piele ar ajunge la jumătate.

„Aplicaţiile ar fi extem de utile mai ales pentru pacienţii cu grad mare de arsuri pe o suprafaţă corporală foarte mare. Sperăm că o dată introduse aceste tehnologii (…) mortalitatea în arsuri să scadă semnificativ”, a precizat decanul facultăţii, Dan Zaharia.

În următorii ani, cei care lucrează în laborator şi-au propus să producă ţesuturi de tip osos şi vase de sange.