Pierderi uriaşe pentru magazinele din mallurile închise în perioada stării de urgenţă: între 15 şi 20 de milioane de euro zilnic

Decizia autorităţilor de a suspenda activitatea magazinelor aflate în incinta mallurilor, care nu comercializează produse de primă necesitate, afectează în mod semnificativ veniturile acestora. 

RomaniaTV.net
03 apr. 2020, 05:05
Pierderi uriaşe pentru magazinele din mallurile închise în perioada stării de urgenţă: între 15 şi 20 de milioane de euro zilnic

Fiecare zi în care magazinul rămâne închis determină pierderi cuprinse între 15 și 20 de milioane de euro, potrivit unei analize a companiei de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echino, citată de economica.net. Estimarea cu privire la veniturile neîncasate ia în calcul un nivel al vânzărilor mediu într-o perioadă cu activitate normală pentru un astfel de centru comercial, estimat la 2.000 de euro/mp/an.

Singurele unităţi comerciale care funcţionează pe perioada stării de urgenţă sunt cele care comercializează produse alimentare, electronice, veterinare, farmaceutice şi de optică medicală. De asemenea, şi unităţile care oferă servicii de curățătorie au dreptul să-şi continue activitatea în această perioadă.

Brandurile de notorietate şi-au reorientat producţiile, în scopul prevenirii răspândirii COVID-19

La nivel internaţional, în contextul pandemiei de coronavirus și al pierderilor financiare semnificative, marii retaileri și casele de modă cu tradiție au început să se implice în lupta împotriva răspândirii virusului, în vederea reluării activității normale și redeschiderii magazinelor. Astfel, branduri de renume, precum LVMH sau L’Oreal, au început să producă dezinfectanţi, în timp ce H&M şi-a reorientat producţia către echipamente medicale de protecție.

Spre deosebire de companiile cu notorietate, micii retaileri duc o adevărată luptă pentru supravieţuire: „Niciodată nu s-a resimţit interconectarea globală mai mult decat în această perioadă, de la starea emoţională, până la temerile de ordin economic şi financiar. Soluția pe care o vedem este aceea a dialogului între toți jucătorii din industrie, și anume bănci, retaileri, proprietari de spaţii și centre comerciale și instituții ale statului. Retailul are un rol esențial în spațiul social modern de astăzi și ar putea fi un catalizator în vederea relansării economiei”, spune Bogdan Marcu, Partner Retail Agency, Cushman & Wakefield Echinox, pentru economica.net.

Specialiştii sunt de părere că, pe termen lung, comerţul online, practicat la scară largă în perioada pandemiei, va avea mult de câştigat dacă va reuşi să-şi conserve o cotă semnificativă din piaţa de retail câştigată în această perioadă.