Pierderile Oltchim s-au dublat anul trecut, iar vânzările au scăzut la jumătate

Publicat: Miercuri, 20 Martie 2013 13:49 // Actualizat: Miercuri, 20 Martie 2013 13:49 // Sursa: Mediafax

Pierderile Oltchim (OLT), companie aflată în insolvenţă, s-au dublat anul trecut şi au ajuns la 403,3 milioane lei (90,5 milioane euro), iar vânzările s-au înjumătăţit, la 760,6 milioane lei (170,7 milioane euro), potrivit rezultatelor financiare preliminate transmise, miercuri, Bursei.

Foto: radicalonline.info

În exerciţiul financiar anterior, combinatul chimic a consemnat pierderi de 198,3 milioane lei şi vânzări de 1,528 miliarde lei.

În condiţiile în care activitatea a fost oprită în luna august a anului trecut, Oltchim a înregistrat în 2012 pierderi din exploatare de 276,4 milioane lei (62 milioane euro), de trei ori mai mari decât cele consemnate în 2011, de 83,2 milioane lei, potrivit rezultatelor financiare preliminare şi întocmite conform standardelor internaţionale de raportare financiară.

Cheltuielile cu materiile prime şi materialele au scăzut de peste două ori, la 426,7 milioane lei (95,7 milioane euro), în timp ce costurile cu salariile au avansat cu 4%, la 154,4 milioane lei (34,6 milioane euro).

Oltchim a încheiat anul trecut cu datorii totale de 2,789 miliarde lei, în creştere cu peste 30%. Printre creditori Oltchim se numără BCR, CEC, Banca Transilvania, Electrica SA, SALROM şi CFR Marfă.

Oltchim a intrat în insolvenţă la finele lunii ianuarie, după ce o încercare de privatizare a eşuat anul trecut pentru că Dan Diaconescu, câştigătorul licitaţiei, nu a achitat banii pe pachetul majoritar de acţiuni deţinut de stat. În prezent, combinatul lucrează la o capacitate foarte redusă.

Potrivit administratorilor judiciari ai companiei din Râmnicu-Vâlcea, cauzele insolvenţei Oltchim sunt deciziile manageriale greşite, vânzările în pierdere, tranzacţiile companiei cu firme controlate de conducerea combinatului şi remunerarea non-performanţei.

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, afirma la începutul lunii martie, la emisiunea "După 20 de ani", difuzată de Pro TV, că Guvernul are mai multe oferte pentru combinatul chimic din Râmnicu-Vâlcea, de la companii din domeniu, firme româneşti şi traderi de produse şi materii prime. Ministrul susţine că Oltchim este privatizabil, deşi FMI este "foarte sceptic".

Statul deţine prin Ministerul Economiei 54,8% din acţiunile combinatului, iar firma PCC SE, înregistrată în Germania, un pachet reprezentând 32,34% din titluri.

loading...
1 Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
20 mar 22:10
Răspunde | Votează email 0 email
S. MAX
Stimate Domnule Gh. PIPERA,
Stimate Domnule N. BALAN,
Stimate Domnule Bogdan STANESCU,

VA ROG SA CERCETATI SI SA CLARIFICATI - INAINTE DE A TRECE LA DISPONIBILIZARI SI DIMINUARI DE SALARII - URMATOARELE ASPECTE:
- transmiterea de catre conducerea OLTCHIM - Balan, familia Coclet, familia Spiru-Ciobescu, Ilinca, Talpasanu, Popescu, familia Cernev - a unor date din interiorul OLTCHIM (considerate ca fiind confidentiale si / sau incadrate de CP ca subminarea economiei nationale: stocuri de materii prime, stocuri de produse finite, portofoliul furnizorilor, portofoliul de clienti si retete de fabricatie) catre reprezentantul PCC (Zaremba); spre exemplu, in luna octombrie - noiembrie 2012, au pus la dispozitia lui Zaremba dosarul DICLORPROPAN - un reziduu rezultat in urma procesului de productie al poliolului, reziduu care in mod normal se distrugea prin ardere dar care a fost regandit de specialistii OLTCHIM in vederea valorificarii acestuia pe piata externa (PCC pana la data trdarii celor de mai sus nu valorifica DICLORPROPAN; acum este concurentul OLTCHIM pe piata externa, avand si listele de clienti tot de la OLTCHIM); un alt exemplu este acel studiu de piata pentru care a fost dat afara Cosmin Diaconu - studiu de piata solicitat de Armand Spiru pentru a fi pus la dispozitia lui Zaremba);
- starea de incompatibilitate a "detasatilor" de la CET - aflati la conducerea OLTCHIM: Balan, familia Coclet, Ilinca (cu mentiunea ca aproape toate platiile facute de catre acestia ininte de a se reintoarece la CET, respectiv in perioada 01 - 15.03.2013, au fost facute catre CET );
- traficul de influenta si mita (bani, locuri de cazare in caminele de nefamilisti ale OLTCHIM, functii - unele inventate ad-hoc, categorii, etc.) practicate de conducerea OLTCHIM (Balan, familia Coclet, familia Spiru-Ciobescu, Ilinca, familia Cernev) salariatilor de la OLTCHIM care i-au sustinut prin actiunile lor (greve, presiuni asupra celorlalti salariati, amenintari, etc.) in
1
EUR
4.8744
RON
24 Oct
noapte 8 °
zi 23 °
Ultimele joburi adaugate
24 H