Pierderile Oltchim s-au dublat anul trecut, iar vânzările au scăzut la jumătate

Pierderile Oltchim (OLT), companie aflată în insolvenţă, s-au dublat anul trecut şi au ajuns la 403,3 milioane lei (90,5 milioane euro), iar vânzările s-au înjumătăţit, la 760,6 milioane lei (170,7 milioane euro), potrivit rezultatelor financiare preliminate transmise, miercuri, Bursei.

RomaniaTV.net
20 mart. 2013, 11:49
Pierderile Oltchim s-au dublat anul trecut, iar vânzările au scăzut la jumătate

În exerciţiul financiar anterior, combinatul chimic a consemnat pierderi de 198,3 milioane lei şi vânzări de 1,528 miliarde lei.

În condiţiile în care activitatea a fost oprită în luna august a anului trecut, Oltchim a înregistrat în 2012 pierderi din exploatare de 276,4 milioane lei (62 milioane euro), de trei ori mai mari decât cele consemnate în 2011, de 83,2 milioane lei, potrivit rezultatelor financiare preliminare şi întocmite conform standardelor internaţionale de raportare financiară.

Cheltuielile cu materiile prime şi materialele au scăzut de peste două ori, la 426,7 milioane lei (95,7 milioane euro), în timp ce costurile cu salariile au avansat cu 4%, la 154,4 milioane lei (34,6 milioane euro).

Oltchim a încheiat anul trecut cu datorii totale de 2,789 miliarde lei, în creştere cu peste 30%. Printre creditori Oltchim se numără BCR, CEC, Banca Transilvania, Electrica SA, SALROM şi CFR Marfă.

Oltchim a intrat în insolvenţă la finele lunii ianuarie, după ce o încercare de privatizare a eşuat anul trecut pentru că Dan Diaconescu, câştigătorul licitaţiei, nu a achitat banii pe pachetul majoritar de acţiuni deţinut de stat. În prezent, combinatul lucrează la o capacitate foarte redusă.

Potrivit administratorilor judiciari ai companiei din Râmnicu-Vâlcea, cauzele insolvenţei Oltchim sunt deciziile manageriale greşite, vânzările în pierdere, tranzacţiile companiei cu firme controlate de conducerea combinatului şi remunerarea non-performanţei.

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, afirma la începutul lunii martie, la emisiunea „După 20 de ani”, difuzată de Pro TV, că Guvernul are mai multe oferte pentru combinatul chimic din Râmnicu-Vâlcea, de la companii din domeniu, firme româneşti şi traderi de produse şi materii prime. Ministrul susţine că Oltchim este privatizabil, deşi FMI este „foarte sceptic”.

Statul deţine prin Ministerul Economiei 54,8% din acţiunile combinatului, iar firma PCC SE, înregistrată în Germania, un pachet reprezentând 32,34% din titluri.