Geoană: Schimbarea mea pune în pericol finanţarea ţării

Mircea Geoană susţine că schimbarea preşedintelui Senatului trebuie îngheţată până la pronunţarea CC, din motive ce ţin de semnalul dat pieţelor externe, nervoase la instabilitatea politică, şi de creşterea finanţării pentru România.

RomaniaTV.net
23 nov. 2011, 14:20
Geoană: Schimbarea mea pune în pericol finanţarea ţării

„Eu sper ca acest proces să fie măcar îngheţat până când Curtea se pronunţă, nu din motive legate de mine, ci din motive legate de stabilitatea funcţiei. Mai este şi un motiv legat de faptul că în acelaşi timp opoziţia a început o destabilizare şi a primei funcţii în stat şi celei de-a doua funcţii în stat – cred că şi din punct de vedere politic şi practic – cu privire la semnalul dat pieţelor externe”, a spus Geoană, citat de Mediafax.

El a precizat că, în acest moment, din motive independente de România, dar legate de ce s-a întâmplat în Ungaria, costul finanţării externe pentru România a crescut la cote „foarte alarmante”, în condiţiile în care finanţarea externă a crescut de la 200 de puncte în aprilie la 460 de puncte.

„Orice element de instabilitate politică alimentează nervozitatea pieţelor şi face situaţia noastră şi mai delicată”, a spus Geoană.

El a susţinut că acţiunea PSD privind schimbarea preşedintelui Senatului este o mare „inepţie” şi o „pleaşcă” dată celor de la PDL.

„E o mare inepţie să începi suspendarea preşedintelui României şi să dai a doua funcţie în stat, eventualul preşedinte interimar, tot pe mâna PDL. Asta toată lumea îşi dă seama că este, dacă nu o gafă politică, un calcul profund greşit, dăunător intereselor opoziţiei”, a spus Geoană.

Mircea Geoană a făcut apel la liderii politici să ia în calcul sesizarea sa adresată Curţii Constituţionale pentru a evita situaţia în care CC i-ar da dreptate, iar Senatul ar ajunge să aibă doi preşedinţi în acelaşi timp, el apreciind, însă, că o astfel de situaţie ar fi „simpatică”.

El a arătat că nu invocă faptul că ar fi în continuare preşedintelui Senatului şi a precizat că, dacă lunea viitoare va fi ales noul preşedinte, va respecta decizia plenului.

Mircea Geoană a anunţat, miercuri, că va contesta la Curtea Constituţională hotărârea Senatului prin care s-a constatat încetarea mandatului său de preşedinte al acestei Camere legislative.