Pieţele se închid, dar mall-urile rămân deschise. Explicaţia lui Raed Arafat: La piaţă nu se foloseşte cardul

Secretarul de stat Raed Arafat a explicat în cadrul unei conferințe de presă de ce este necesară impunerea unor noi restricții în România. Șeful DSU a precizat că toate măsurile au fost luate în baza unor studii.

RomaniaTV.net
06 nov. 2020, 11:36
Pieţele se închid, dar mall-urile rămân deschise. Explicaţia lui Raed Arafat: La piaţă nu se foloseşte cardul

Raed Arafat a fost întrebat de ce mall-urile rămân deschise, iar piețele vor fi închise. Conform acestuia, în mall-uri cetățenii pot folosi carduri bancare, în timp ce în piață situația este diferită.

”Dacă intrăm în această discuţie nu terminăm astăzi. La pieţe e altfel, te duci, vrei să cumperi, nu se foloseşte cardul. E mai aglomerat” , a declarat Raed Arafat.

Citește și: Raed Arafat: Şcolile ÎNCHISE în toată ţara, mai puţin creşele şi after-school-urile; Telemunca, OBLIGATORIE

„Restricțiile vor intra în vigoare de luni și vor avea o perioadă de 30 de zile. La finalul acelor zile se va face o nouă evaluare. Măsurile propuse sunt menite să reducă impactul răspândirii virusului. Prima măsură e portul măștii generalizat în spații deschise.  Asta este măsura care va duce cel mai mult la limitarea răspândirii virusului dacă este respectată. (…) A doua măsură e închiderea magazinelor la 21 pentru limitarea contactului. Limitarea deplasării între 23 și 05. Ăsta e intervalul în care tinerii se deplasează să se viziteze mai mult. Aici mulți întreabă de ce, există studii și multe țări au luat aceste măsuri”, a declarat Arafat.

Ludovic Orban are o altă explicaţie pentru închiderea pieţelor. Virusul se transmite mai uşor

Premierul Ludovic Orban a explicat că motivul pentru care se închid pieţele acoperite este faptul că virusul se transmite mai uşor.

În schimb, autorităţile pot deschide pieţe volante, în car să vină numai producători agricoli.

„A rezultat că piețele închise, spre deosebire de supermarket-uri, unde regulile sunt respectate cu strictețe, în piețele deschise și din cauza modului în care se manevrează marfa, și din cauza circulației aerului, și din cauza faptului că nu se respectă obligația portului măștii și alte reguli de distanțare, se transmite mai ușor”, a spus Orban, la Craiova.

În aceste condiţii, primăriile pot organiza piețe volante pentru a permite producătorilor agricoli să-şi vândă produsele.

„Vreau să menționez: de către producătorii agricoli, pentru că din păcate, o mare parte din cei care desfac marfa în piețe numai producători agricoli nu sunt. Obțin certificatul de producător deși nu au muncit pământul în viața lor”, a adăugat premierul, conform Ştiripesurse.

Orban a afirmat că restricțiile referitoare la piețe au fost luate pe o perioadă limitată.

BILANŢ CORONAVIRUS 6 NOIEMBRIE. RECORD ABSOLUT! S-a depăşit pragul de 10.000 de infectări