PIETONII, VINOVAŢI de producerea a peste 20% dintre ACCIDENTELE de circulaţie GRAVE

Peste 20% dintre cele 2.552 de accidente de circulaţie grave din 2012 s-au produs din vina pietonilor şi au provocat moartea a 105 persoane şi rănirea gravă a altor 546, potrivit Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR).

RomaniaTV.net
16 mai 2012, 14:19
PIETONII, VINOVAŢI de producerea a peste 20% dintre ACCIDENTELE de circulaţie GRAVE

Numai în intervalul 11-13 aprilie, s-au produs, la nivel naţional, 59 accidente grave de circulaţie, soldate cu opt decese şi 53 de răniţi grav. Cele mai grave dintre acestea au avut loc pe fondul traversării neregulamentare a drumului public de către pietoni, cauză care a surclasat viteza excesivă sau neadaptată la condiţiile de drum, precum şi neacordarea priorităţii de trecere pietonilor, se arată într-un comunicat emis de IGPR.

Astfel, între 11 şi 13 aprilie, ca urmare a nerespectării normelor rutiere de către pietoni, s-au produs 22 accidente grave de circulaţie (37,2% din total), din care a rezultat decesul a şase persoane (75%) şi rănirea gravă a altor 16 (30,1%), mai precizează sursa citată.

De la începutul anului, 492 de oameni au murit şi 2.454 au fost răniţi grav în accidentele rutiere produse pe drumurile din România.

Poliţiştii le recomandă pietonilor să respecte cu maximă stricteţe regulile de circulaţie şi principiile de conduită preventivă, printre care acela de a traversa drumurilor publice numai prin locurile special amenajate şi semnalizate prin indicatoare sau marcaje şi numai pe culoarea verde a semaforului, iar în lipsa acestora, pe la colţul străzilor şi numai după ce s-au asigurat temeinic. Pietonilor li se recomandă, de asemenea, ca acolo unde nu există amenajate trotuare sau poteci laterale, să se deplaseze numai pe partea stângă a drumurilor, cât mai aproape de marginea acestora. Poliţiştii recomandă şi asigurarea temeinică înainte de pătrunderea pe partea carosabilă, cu privire la faptul că în acel moment nu circulă în apropiere autovehicule, precum şi folosirea accesoriilor fluorescente/reflectrizante sau a hainelor de culori deschise, noaptea ori în condiţii de vizibilitate redusă, atunci când se circulă pe partea carosabilă a drumului public.

IGPR mai anunţă că, în cadrul campaniei naţionale de educaţie rutieră „Alege viaţa!”, Direcţia Rutieră a realizat videoclipul „Atenţie pietoni!”, în vederea promovării spre difuzare pe posturile naţionale de televiziune, cu scopul conştientizării acestei categorii de participanţi la traficul rutier asupra riscurilor la care se expun în situaţia nerespectării normelor rutier.