Pietrele la bilă se pot trata şi fără bisturiu

Durerile în partea dreaptă a abdomenului și digestia greoaie pot fi semne că ai pietre la bilă. Întrucât medicația doar ameliorează simptomele și nu dizolvă calculii biliari, există un tratament pentru cei care nu suportă o intervenție chirurgicală.

RomaniaTV.net
19 dec. 2016, 10:23
Pietrele la bilă se pot trata şi fără bisturiu

Cunoscută și sub denumirea de colecist sau fiere, vezica biliară are forma unui săculeț și este localizată sub ficat. Are ca funcție principală stocarea și eliminarea bilei prin canale mici, care se numesc căi biliare. Bila are consistența unui gel uleios galben-verzui și rolul ei este să digere grăsimile din alimentele pe care le consumăm. Pietrele sau calculii biliari nu sunt altceva decât aglomerări de colesterol sau bilirubină în bilă.

Ce este ERCP

De cele mai multe ori, pietrele la bilă se tratează chirurgical. Există o procedură prin care persoanele care au calculi biliari pot scăpa de ei fără bisturiu. „Colangiopancreatografia retrogradă endoscopică (ERCP) reprezintă o metodă de investigaţie imagistică complexă, care combină endoscopia cu radiografia pentru vizualizarea arborelui biliar şi a canalelor pancreatice.

Acesta este ERCP diagnostic, indicat pentru evaluarea pacienţilor cu posibile afecţiuni biliare. Există şi varianta terapeutică, prin care se extrag calculii din căile biliare, se drenează chisturi sau se montează proteze la nivelul arborelui biliar sau a canalului pancreatic principal”, explică medicul Dana Maria Bucur.

Citeşte şi  Ai pietre la fiere? Iată care este dieta recomandată bolnavului cu litiază biliară

Ce presupune investigația

Pacienților supuși acestei proceduri li se efectuează înainte analize (precum testele de coagulare) și un consult preanestezic. „Sub sedare profundă, pacientul este supus unei endoscopii superioare efectuată de medicul gastroenterolog în serviciul de radiologie.

Cu endoscopul, care este unul special, cu vedere laterală, se vede papila duodenală. Apoi, se injectează în acesta substanţă de contrast, care opacifiază căile biliare şi pe cele pancreatice principale, vizualizându-se pe un ecran radiologic,” spune medicul Dana Maria Bucur. După aceea, dacă există calculi biliari, ei se scot cu diferite instrumente, fără să mai fie nevoie de operația clasică.

Citeşte continuarea pe click!sanatate.ro


loading...