Veste bună pentru 8 milioane de români, le crește suma din conturile de care nici nu ştiu. Sunt deja 50.000 de lei de român!

Senatul a adoptat tacit, marți, o propunere legislativă inițiată de un grup de parlamentari din USR, care prevede majorarea progresivă anuală cu 1% a cotei de contribuție la Pilonul II de pensii.
Filip Stan
13 sept. 2024, 23:19
Veste bună pentru 8 milioane de români, le crește suma din conturile de care nici nu ştiu. Sunt deja 50.000 de lei de român!
Ce se întâmplă cu contribuția românilor pentru Pilonul II de pensii. Anunțul de ultimă oră făcut de Ministrul Muncii

Senatul a adoptat tacit majorarea anuală a contribuției la Pilonul II de pensii. Propunerea, care nu a fost dezbătută și votată în termenul legal, urmează acum să fie analizată de Camera Deputaților, forul decizional.

Pensii Pilonul II. Câţi bani are fiecare român în cont şi cum pot fi scoşi cu cardul

Conform inițiativei legislative, cota de contribuție la Pilonul II de pensii va crește cu 1% în fiecare an, începând cu data de 1 ianuarie, până se va atinge un procentaj de 10% din venitul brut al angajaților. Acest mecanism ar fi pus în aplicare de la data publicării legii în Monitorul Oficial.

„Începând cu data publicării prezentei legi in Monitorul Oficial al României, cota de contribuție la fondul de pensii se majorează anual cu 1%, începând cu data de 1 ianuarie a fiecărui an, până la atingerea unui procentaj de 10%”, prevede nota de adoptare.

În expunerea de motive, parlamentarii USR susțin că această creștere a contribuției este necesară pentru a asigura o tranziție treptată și sustenabilă spre un sistem de pensii în care Pilonul II să joace un rol important în asigurarea unui trai decent pentru pensionari. În plus, ei subliniază că măsura ar reduce presiunea asupra bugetului de stat pe termen lung, în contextul îmbătrânirii populației.

„Sistemul de pensii din Pilonul II ar trebui privit ca o investiție care crește cheltuielile publice pe termen scurt, dar va deveni mai ieftină pe termen lung”, se arată în documentul care însoțește propunerea legislativă.
Această investiție este văzută ca esențială pentru a asigura un nivel de venit adecvat pentru persoanele care ajung la vârsta de pensionare, contribuind la reducerea sarcinii statului.

Adoptarea tacită și următorii pași
Nota de adoptare tacită a fost citită în plenul Senatului de Virgil Guran, vicepreședintele Senatului. Propunerea a fost adoptată tacit, deoarece termenul de dezbatere și vot s-a împlinit pe 2 septembrie, fără ca proiectul să fie supus discuției.

Acum, propunerea va merge la Camera Deputaților, care are rolul decizional în acest proces legislativ.

Pensii Pilonul II. Câţi bani are fiecare român în cont şi cum pot fi scoşi cu cardul

Pensii Pilonul II. Potrivit legislației în vigoare (Legea 411/2004 cu modificările și completările ulterioare, coroborată cu Norma ASF nr. 27/2017 consolidată), fondurile de pensii private din Pilonul II fac plăți către participanți și beneficiari exclusiv în următoarele trei situații:

1) Când participantul obține decizia de pensionare pentru limită de vârstă din sistemul public;

2) Când participantul obține decizia de pensionare pentru invaliditate din sistemul public (indiferent de gradul de invaliditate);

3) În cazul nefericit al decesului participantului, situație în care activul acumulat de participant în contul personal din Pilonul II este plătit către moștenitorii săi legali sau testamentari.

Precizăm de asemenea că „încetarea calității de participant” nu înseamnă altceva decât încasarea banilor din Pilonul II şi ieşirea din sistem. Nu există situații în care participanții nu încasează banii din fondurile de pensii în condițiile legale descrise mai sus, la fel cum nu pot fi speculate alte situaţii decât cele prevăzute de lege pentru obţinerea banilor din Pilonul II de pensii private.

Banii mai mulţi în conturi pentru 8 milioane de români. Cât a economisit un român cu salariu de 5.000 de lei la Pilonul II

De la lansare și până la finele lunii februarie 2024 (cele mai recente date publice disponibile), fondurile de pensii private din Pilonul II au făcut plăți totale în valoare de peste 2,2 mld. RON către 161.000 de participanți și beneficiari.

Randamentul mediu anual al pensiilor private obligatorii este de 7,8%

Fondurile strânse la Pilonul II de pensii private obligatorii au atins un nou nivel record, de 135 miliarde de lei, cu un randament anual mediu de 7,8%, potrivit datelor APAPR.

Administratorii fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II) au trimis zilele acestea scrisoarea anuală de informare cu numărul 100.000.000 către cei peste 8 milioane de participanți la sistem, chiar în luna în care Pilonul II aniversează 16 ani de activitate în beneficiul românilor.

Potrivit legii, toți participanții la fondurile de pensii private (atât Pilonul II, cât și Pilonul III facultativ) primesc anual de la administratorii fondurilor o scrisoare de informare, care conține valoarea contului personal la data de 31 decembrie a anului precedent, precum și alte informații de interes. Scrisoarea se trimite în fiecare an până la data de 15 mai, la ultima adresă comunicată administratorului fondului de pensii.

Câți bani a strâns un român la Pilonul II, după ce a cotizat lunar timp de 15 ani

După 15 ani de activitate, fondurile de pensii private Pilon II au circa 8,1 milioane de participanţi, 117 miliarde de lei acumulaţi, dintre care trei sferturi reprezintă contribuţiile virate în sistem şi un sfert (peste 30 de miliarde de lei) reprezintă câştigul net adăugat în conturile celor care cotizează la fondurile de pensii private, conform prezentării de ieri a preşedintelui Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), Radu Crăciun, a susţinut în ocazia unui eveniment găzduit de BNR.

Contribuția este obligatorie pentru salariații până în 35 de ani. Dacă nu ne alegem singuri Fondul de pensii administrat privat în termen de 4 luni de la prima angajare, atunci vom fi repartizați automat către unul din fondurile existente în piață

Verifică AICI câţi bani ai în cont la Pilonul II

Un român cu un salariu mediu, care a cotizat lunar timp de 15 ani, are acum în cont 48.000 de lei.

Pe site-ul ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiară) găsim o secțiune unde ne introducem numele, prenumele și CNP-ul și în câteva secunde aflăm ce fond administrează veniturile noastre. Șapte administratori sunt autorizați pentru pilonul II de pensii. După ce aflăm la care cotizăm, de fapt, ne facem un cont pe site-ul acestuia și putem vedea lunar câți bani s-au adunat și cum sunt investiți.

DailyBusiness
Ai planuri pentru iarna aceasta? Iată când vin ninsorile în România
Spynews
Nicoleta Nucă, adevărul despre presupusa sarcină! Cum a comentat zvonurile potrivit cărora urmează să devină mamă pentru prima dată
Bzi.ro
E vestea momentului în show-bizz: Mario Fresh şi fiica Andreei Esca s-au despărţit! Totul a ieșit la iveală acum!
Fanatik.ro
În ce trebuie să ții orezul înainte să-l gătești. Va avea o calitate superioară, iar pilaful va fi și mai delicios
Capital.ro
Adio, plata cu cardul! Apare un nou sistem de plăți în România. BNR a dat undă verde
Playtech.ro
ȘOC! Christina Aguilera, de NERECUNOSCUT. Doamne, cum a ajuns să arate, toți cred că e bolnavă
DailyBusiness
Ratele se majorează din nou. Prognoză sumbră pentru 2025
Adevarul
Vila de lux în care a fost ucis omul de afaceri Adrian Kreiner, scoasă la vânzare. Prețul exorbitant pe care îl cere agenția imobiliară
wowbiz.ro
Paul este motociclistul care a murit nevinovat la 18 ani, după ce a fost lovit de un șofer care nu s-a asigurat
Spynews
Alexia Eram și Mario Fresh s-au despărțit. De ce ar fi ajuns la separare. Au aniversat opt ani de relație în urmă cu două luni
Spynews
De ce nu i-a dat replică niciodată Leo de la Roșiori femeii cu care a făcut un copil și de care s-a despărțit! Manelistul vorbește despre acuzațiile pe care Manuela Oprișiu i le-a adus / VIDEO
Evz.ro
Desert pentru capetele încoronate. Cum se prepară tortul de ciocolată
Ego.ro
Elena Udrea, de nerecunoscut!!! Fosta blondă de la Cotroceni, extrem de slabă și cu părul creț
Prosport.ro
Prodanca, atac dezlănțuit la Reghecampf: „Fotografii grotești din cluburi și interviuri date de amantă”
kanald.ro
Ea este Mia, românca care a dispărut în Italia, împreună cu fiul ei de doar doi anișori. Femeia locuia într-un adăpost destinat victimelor violenței domestice
Cancan.ro
Ce s-a întâmplat între Karmen Minune și Bogdan Căplescu, înainte de divorț. A spus-o fără ocolișuri!
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Comisia Europeană a dat ORDIN! România este obligată. Are termen două luni
StirileBZI
Pensionarii primesc 700 de lei în plus, din această toamnă! Cine sunt cei care beneficiază de acest ajutor
Prosport.ro
FOTO. Ea e considerată cea mai sexy mamă a unui fotbalist din întreaga lume. La 40 de ani, arată mai bine ca multe tinere de 20 de ani
stirilekanald.ro
O mămică a 4 copii a dispărut misterios în urmă cu 6 luni. Poliția a făcut acum o descoperire macabră, iar familia nu înțelege ce s-a întâmplat
substantial.ro
Negocierile cu Comisia Europeană privind deficitul bugetar pornesc de la 6,9%, afirmă premierul Ciolacu
MediaFlux
O TAXĂ NOUĂ pe capul românilor. PLĂTESC cei care STAU LA BLOC
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Lovitură grea pentru români. Alimentul fără de care nu pot trăi se scumpește semnficativ