Veşti bune pentru 8 milioane de români. Li s-au dublat sumele din conturi fără să ştie

Câştigul obţinut de români din Pilonul II de pensii private obligatorii este mai mult decât dublu faţă de contribuţiile brute plus rata inflaţiei: pensiile private obligatorii au un randament mediu annual de 7,16% din 2008, la o inflaţie medie de 4,19%.
Filip Stan
18 ian. 2023, 08:47
Veşti bune pentru 8 milioane de români. Li s-au dublat sumele din conturi fără să ştie

Câştigul obţinut de români din Pilonul II de pensii private obligatorii este mai mult decât dublu faţă de actualizarea contribuţiilor brute doar cu rata inflaţiei, pe întreaga perioadă de aproape 15 ani de funcţionare a acestui sistem, randamentele fiind şi peste cele oferite de depozite bancare, potrivit calculelor  Asociaţie pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).

Pilonul II de pensii private obligatorii a generat un randament mediu anual de 7,16% pe întreaga sa durată de funcţionare (20 mai 2008 – 31 decembrie 2022), comparativ cu o rată medie anuală a inflaţiei de 4,19% pe aceeaşi perioadă.

Astfel, âştigul financiar obţinut de milioanele de români care au tot depus bani la pensii private obligatorii încă din luna mai 2008 a ajuns să fie mai mult decât dublu faţă de actualizarea contribuţiilor brute doar cu rata inflaţiei, pe întreaga perioadă de funcționare a acestora, adică timp de 15 ani, conform calculelor APAPR.

Anunţ pentru opt milioane de români. Cât de sigure sunt pensiile din Pilonul II şi câţi bani vei retrage

Până acum, de când există sistemul, au retras banii din Pilonul II 80.000 de participanți sau moștenitori care au ieșit din sistemul privat de pensii, iar valoarea totală a ajuns la 1 miliard de lei. Iar specialiştii vin cu veşi bune pentru contribuabili. Sumele acumulate în Pilonul II au înregistrat un minus de aproximativ 4,5%, astfel că scăderea mai abruptă de la jumătatea anului a fost recuperate parțial.

De exemplu, potrivit APAPR, un român cu salariul mediu pe economie care a contribuit lună de lună la Pilonul II din mai 2008 până în prezent a acumulat  contribuţii brute de 22.406 lei, în timp ce suma acumulată (media tuturor fondurilor) se ridică la 28.305 lei. Diferenţa o reprezintă un câştig mediu net de 5.900 lei.

În ultimii 15 ani, fondurile de pensii au făcut plăţi în valoare totală de peste 1,1 miliarde lei către 88.202 de participanţi şi beneficiari (moştenitori).

La finele lui 2022, activele administrate de Pilonul II au atins valoarea de 96,4 miliarde lei, record istoric pentru sistem. În aproape 15 ani de activitate, în Pilonul II au fost virate contribuţii brute în valoare de 79 miliarde lei. Diferenţa dintre activele nete la zi şi contribuţiile brute, ajustate cu plăţile deja realizate (ieşiri din sistem), o reprezintă un câştig în beneficiul exclusiv al participanţilor de 18,5 miliarde lei (cca. 3,8 miliarde euro), net de toate comisioanele percepute de administratori.

Cu toate că anul 2022, care tocmai a trecut, a reprezentat cel mai dificil an pentru Pilonul II de pensii private obligatorii, acesta este singurul an în care aceste fonduri au scăzut în cei 15 ani de activitate. Valoarea titlurilor de stat ale României, precum şi valoarea principalilor indici ai Bursei de Valori de la Bucureşti au suferit scăderi de circa 3% în 2022, după fluctuaţii semnificative în cursul anului provocate de războiul din Ucraina, crizele energetice suprapuse și restricțiile pandemice.

Totuși, randamentul Pilonului II a depășit atât depozitele bancare în lei, cât şi acumularea de euro, făcând din pensiile private cea mai eficientă formă de economisire pe termen lung dintre toate cele românilor, cu toate că a trecut prin numeroase crize economice şi fluctuaţii ale pieţelor financiare în ultimul deceniu și jumătate.

Citeşte şi: Veste bună pentru românii cu pensii mai mici de 2000 de lei. Intră pe card a 13-a pensie în ianuarie

Conform informațiilor, calculele APAPR au avut în vedere “situaţia unui român cu salariul mediu pe economie care a contribuit lună de lună la Pilonul II din mai 2008 până în prezent”, fiind practic valabile doar pentru cei care au luat parte la acest sistem privat de pensii încă de la început. Mai mult, acestea au fost făcute pe baza datelor publice ale ASF, INS și BNR, mai arată Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România într-o analiză publicată recent.

“Datele compară acumularea în Pilonul II cu valorificarea aceloraşi sume în alte moduri: dacă ar fi fost depuse în depozite bancare în lei, dacă ar fi fost actualizate doar cu rata inflaţiei, respectiv dacă ar fi fost folosite pentru a acumula euro. În cei 15 ani, suma contribuţiilor brute virate în Pilonul II ajunge la 22.406 lei, în timp ce suma acumulată (media tuturor fondurilor) se ridică la 28.305 lei. Diferenţa o reprezintă un câştig mediu de 5.900 lei, net de toate comisioanele, mai mult decât dublu faţă de actualizarea contribuţiilor brute doar cu inflaţia şi net superior acumulării prin depozite bancare sau cumpărarea monedei euro”, mai transmite APPR.

Aceeași analiză arată că Pilonul II de pensii private obligatorii din România a generat un randament mediu anual de 7,16% pe întreaga sa durată de funcţionare, adică din 20 mai 2008 până la 31 decembrie 2022, comparativ cu o rată medie anuală a inflaţiei de 4,19% pe aceeaşi perioadă. Practic, vorbim de o „performanță real-pozitivă robustă de trei puncte procentuale”, pentru fiecare dintre cei aproape 15 ani de activitate ai acestui sistem de pensii obligatorii.

În același timp, în toată perioada, fondurile de pensii din Pilonul II au făcut plăţi în valoare totală de peste 1,1 miliarde lei către 88.202 de participanţi şi beneficiari, adică moştenitori ai acestor sume, lucru care se întâmplă doar atunci când participantul moarte și moștenitorul nu este înscris în Pilonul II. În caz contrar, dacă beneficiarul sumelor se află în sistemul de pensii private, banii vor intra în contul lui și îi va putea accesa doar după pensionare.

Activele administrate de Pilonul II au atins valoarea de 96,4 miliarde lei la finalul anului 2022, suma considerată un adevărat record istoric pentru sistem, conform zf.ro

Câți bani au virat românii în conturile de pensii private
În aproape 15 ani de activitate, în Pilonul II au fost virate contribuţii brute în valoare de 79 miliarde lei. Diferenţa dintre activele nete la zi şi contribuţiile brute, ajustate cu plăţile deja realizate (ieşiri din sistem), o reprezintă un câştig în beneficiul exclusiv al participanţilor de 18,5 miliarde lei (circa 3,8 miliarde de euro), net de toate comisioanele percepute de administratori.

În același timp, aproximativ 870.000 de români au acces online la contul lor de pensie privată Pilon II, acolo unde îşi pot consulta oricând valoarea la zi şi istoricul de contribuţii făcute de când au intrat în sistem și până acum. Numărul acestora a crescut cu 11% în 2022. De asemenea, vreo 650.000 de români au solicitat administratorilor să primească exclusiv în format electronic, pe e-mail, scrisoarea de informare anuală.

De altfel, 99,98% dintre plăţile realizate către clienţii Pilonului II reprezintă sume ce cuprind contribuţiile virate şi câştiguri din investiţii. Doar 0,02% din total (suma exactă: 253.967 RON) au vizat compensarea unor pierderi marginale ale unor participanţi, în principal în cursul anului 2022, conform datelor APAPR.

 

DailyBusiness
Benzina şi motorina se vor scumpi masiv de la 1 august. Cât va costa un plin după majorarea accizelor
Spynews
Alina Sorescu, profund afectată de o declarație a fostului soț, Alexandru Ciucu. Cât de deranjată a fost cântăreața: „El pleca des”
Bzi.ro
Declarații răscolitoare despre Mihai Leu. Amănunte neștiute au ieșit la iveală
Fanatik.ro
Destin groaznic! Vedeta lui Liverpool a murit la 12 zile de când făcuse nunta! Trei copii au rămas orfani
Capital.ro
Vârstnicii care vor încasa 140 de pensii. Mihai Gâdea, în stare de șoc: Scuipă în ochii românilor!
Playtech.ro
Canicula pune stăpânire peste România. Unde ajunge prima dată valul de căldură care sufocă Europa
DailyBusiness
Știi care este ”vampirul” energetic din casa ta? Te usucă la factura de curent!
Adevarul
Artificiile statului pentru plata unor bugetari de lux: angajați cu leafă la mai multe ministere și indemnizații în multiple Consilii de Administraţie
wowbiz.ro
Scene sfâșietoare au avut loc la spital, înainte ca Mihai Leu să moară: „Când am intrat la el în rezervă...”
Spynews
Ingredientul de 2 lei pe care trebuie să îl adaugi în cartofii la cuptor pentru a fi crocanți la exterior. Bucătarii profesioniști folosesc acest truc
Spynews
Cod galben de caniculă în România! 15 județe se topesc în orele următoare sub temperaturi extreme | HARTA
Evz.ro
Domul de căldură sufocă România. Pregătiți-vă de coșmarul canicular
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Milionarul a petrecut noaptea cu o blondă, înainte să anunțe despărțirea de soție. S-a aflat cine e misterioasa femeie
kanald.ro
BREAKING NEWS Un motociclist a fost atacat de urs și tras într-o râpă, în Argeș! Bărbatul ar fi murit
Cancan.ro
Ce se întâmplă cu pensiile speciale. Ilie Bolojan a făcut anunțul mult așteptat
Playsport.ro
Amendă de 1.600 de lei și suspendarea permisului pentru o greșeală banală în trafic. Mare atenție la...
Capital.ro
Înscenare pentru Călin Georgescu? Dezvăluirea care cutremură România: Făcătură
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Imaginile durerii de la Hunedoara! Rămasă fără cuvinte, soția lui Mihai Leu a fost consolată de sute de oameni
stirilekanald.ro
Andreea s-a sinucis la doar 13 ani. Unchiul ei a găsit-o cu ștreangul de gât într-o pădure lângă casă: "S-ar fi certat cu prietenul ei"
La asta nu se aștepta nimeni. Decizia lui Bolojan despre peniii
MediaFlux
EXCLUSIV Răduț și Ropotan s-au înghesuit să prindă buchetul la nunta de lux a lui Maxim din Italia. Stil vestimentar avangardist-futurist pentru cei doi
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pro sau contra consumului de pudră proteică. Specialiștii spun care sunt riscurile consumului acestui produs